Republikanci se međusobno vrijeđali na debati. "Veći ste fašist od Bidena"

Foto: EPA

"Fašist", "egomanijak" i "Voldemort" neke su od uvreda koje su razmjenjivali kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju na četvrtoj debati održanoj jučer.

Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie nazvao je poduzetnika Viveka Ramaswamyja "najodvratnijim egomanijakom u Americi". Ramaswamy je pak rekao za bivšu veleposlanicu SAD-a pri UN-u Nikki Haley da je "jedina osoba koja je veći fašist od demokratskog predsjednika Joea Bidena".

Kasnije je tijekom debate mahao porukom "Nikki=korumpirana".

Trump ne sudjeluje u republikanskim debatama

Nitko od četvero kandidata na pozornici u Tuscaloosi u državi Alabami nije pokazivao suzdržanost u međusobnim napadima. Sučeljavanje je možda i posljednje uoči predizbora u državi Iowi za manje od šest tjedana.

Glavni favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata Donald Trump ne sudjeluje u republikanskim debatama. Prema većini anketa, on ima prednost od 40 postotnih podova pred drugoplasiranim republikancem.

Posebno se Christie i Ramaswamy nisu suzdržavali od uvreda tijekom vatrenih razmjena.

Činilo se da se Ramaswamy ruga Christiejevoj prekomjernoj težini

Ramaswamy, koji je na četvrtom mjestu u većini nacionalnih anketa i često je napadao svoje suparnike u prethodnim debatama, bio je posebno oštar.

U jednom se trenutku činilo da se ruga Christiejevoj prekomjernoj težini. "Chris, učini svima uslugu, samo siđi s pozornice, uživaj u finom obroku i gubi se iz ove utrke", poručio je.

Haley optužila DeSantisa i Ramaswamyja da su lagali par puta tijekom rasprave

U raspravi o vanjskoj politici Ramaswamy je rekao kako bi njegov trogodišnji sin mogao pomoći Haley da pronađe Izrael na geografskoj karti. Haley je optužila i Ramaswamyja i DeSantisa da su nekoliko puta lagali tijekom rasprave, ali je pokušala ostati iznad svađe.

"Ne, nije vrijedno mog vremena da mu odgovaram", rekla je u jednom trenutku kad su je upitali želi li odgovoriti na Ramaswamyjevu optužbu da je korumpirana.

Spominjanje Voldemorta

Christie je kritizirao Ramaswamyja zbog napada na Haley, ali je zato omalovažavao Trumpa. Osuđujući nevoljkost svojih suparnika na pozornici da javno kritiziraju Trumpa, Christie je bivšeg predsjednika usporedio s Voldemortom, izmišljenim čarobnjakom iz serijala o Harryju Potteru koji je toliko zao da se ljudi boje izgovoriti njegovo ime.

"Voldemort - onaj čije se ime ne smije izgovoriti", rekao je Christie.

Pročitajte više