Na europskim burzama promet skroman, ulagači oprezni zbog Trumpovih carina

Foto: Hina
 
NA EUROPSKIM se burzama danas trguje oprezno, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao odluku o uvođenju carina, a ulagači su suzdržani i zbog toga što se čeka izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na tržište.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10:30 sati u minusu 0,1 posto.
 
Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,05 posto, na 7208 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 12.296 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5246 bodova.
 
Europski su ulagači oprezni nakon što je sinoć Donald Trump potpisao odluku o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminija od 10 posto, što će stupiti na snagu za 15 dana.
 
Kanada i Meksiko izuzeti od carina
 
Iz Bijele kuće je objavljeno i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, također, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.
 
Neke su države već reagirale na Trumpovu odluku. Europska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminij, kazala je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.
 
Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina.
 
Azijske zemlje oštro reagirale
 
Velike azijske zemlje, među kojima Kina, Japan i Južna Koreja, oštro su reagirale na odluku američkog predsjednika, upozorivši na štetu koju će to nanijeti njihovim odnosima.
 
Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas poslijepodne biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.
 
A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10:30 sati bio u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.
 
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 21.469 bodova. U cijelom ovom tjednu porastao je 1,4 posto.
 

Pročitajte više