Na glinskom području počela ekshumacija ratnih žrtava

EKIPE vladina Ureda za zatočene i nestale danas su na području Gline počele ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava srpske agresije iz ratne 1991. godine, a na lokacijama uz staro i novo katoličko groblje u Glini do 13 sati ekshumirani su posmrtni ostaci triju žrtava.

Do kraja tjedna ekshumacije će se obaviti na 22 lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji, 17 lokacija na području Gline, četiri lokacije na području Petrinje i jednoj lokaciji na području Novske, priopćio je danas u Glini predstojnik vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić.

Za jednu danas ekshumiranu žrtvu utvrđeno je da je riječ o osobi ubijenoj u okupatorskom glinskom zatvoru koji je bio smješten u Kaznenom zavodu, iznio je Grujić. "Prema našim informacijama, i ostale danas ekshumirane osobe mogle bi biti žrtve četničkog terora, koje je agresor tijekom 1991. godine kao ratne zarobljenike i civile ubio u glinskom zatvoru i pokopao na tom brdu iznad grada, nekoliko stotina metara od mjesta ubojstva", rekao je Grujić.

"Karakteristično je za danas ekshumirane žrtve da nisu pokopane na groblju, nego uz ogradu groblja, što govori o namjeri okupatorskih vlasti da sakriju tragove svojih ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom", napomenuo je Grujić. Informacije o grobovima danas ekshumiranih osoba vladin Ured za zatočene i nestale dobio je od srpskih povratnika na besplatni telefon 062 111 111, iznio je Grujić, naglasivši da apeli za suradnju u otkrivanju sudbina nestalih daju prve rezultate i na sisačko-moslavačkom području.

Vladin Ured za zatočene i nestale traži još 1282 nestale osobe, od kojih su njih 292 nestale na području Sisačko-moslavačke županije. Do sada je vladin Ured ekshumirao 3377 posmrtnih ostatka žrtava, od kojih je 2799 identificirano. U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je ekshumirano 610 žrtava, od kojih su 483 žrtve identificirane. Na sisačko-moslavačkom području do sada je otkriveno 40 masovnih grobnica, naveo je pukovnik Grujić u razgovoru s novinarima.

Grujić je istaknuo da je vladinu Uredu za zatočene i nestale dragocjena svaka informacija o nestalima jer pomaže da se rješavaju sudbine nestalih i da ih njihove obitelji mogu dostojno pokopati. Iznio je da najviše uspjeha u potrazi za nestalima vladin Ured ima na temelju anonimnih dojava te je pozvao građane da bilo kakva saznanja o žrtvama zločina i lokacijama gdje su pokopane mogu javiti na besplatni telefon.

Ekshumacije se obavljaju uz sudjelovanje i nazočnost službenika Odsjeka za ratne zločine Policijske uprave sisačko-moslavačke, istražnog suca Županijskog suda u Sisku i županijskog državnog odvjetnika.

(Hina) malj dd

Pročitajte više