Na graničnom prijelazu Ilok zaplijenjeno 4200 litara opasnih herbicida

Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

NA graničnom prijelazu Ilok carinski službenici jučer su spriječili nezakonit unos u Hrvatsku 4200 litara opasnih herbicida, izvijestila je Carinska uprava. Riječ je o robi za čiji su legalan unos i uvoz u carinsko područje EU potrebne posebne dozvole nadležnih inspekcijskih službi.

Vozač je dobio kaznu od sto tisuća kuna

Herbicid se nalazio skriven među legalno prijavljenom robom u teretnom vozilu kojim je upravljao bugarski državljanin, kojem su izdani prekršajni nalog i novčana kazna u iznosu od 100.000 kuna, dok je herbicid oduzet.

Carinska uprava upozorava na opasnost od herbicida koji dolaze na tržište EU bez prethodne provjere i odobrenja nadležnih tijela jer mogu imati vrlo nepoželjne učinke na uzgoj bilja, a time i visoke rizike i opasnosti za ljude, životinje i okoliš. Carinska služba stoga djeluje kao prva crta obrane od unosa opasnih proizvoda i nezakonitog prometa na tržištu EU.

Provodeći redovne i ciljane mjere nadzora u robnom i putničkom prometu u prošloj godini, carinici su oduzeli 31.950 komada lijekova (9520 komada koji sadrže narkotike), 18.039.122 komada različitih vrsta i marki cigareta i 80 tona duhana te oko 300 kilograma različitih herbicidnih pripravaka.

Pročitajte više