Zaposlenici HRT-a sami sebi izglasali veće plaće. Dobili su ih

Screenshot: HRT

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predstavnici reprezentativnih sindikata danas su potpisali novi Kolektivni ugovor na HRT-u kojim se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca te će se primjenjivati od 1. travnja, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije.

Novi Kolektivni ugovor potpisali su predstavnici triju reprezentativnih sindikata - Marijan Petričević (HURS - Sindikat tehnike HRT-a), Maja Sever (SNH - Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a) i Josipa Jelčić Bjelajac (Samostalni Sindikat radnika HRT-a), a potpisivanje je uslijedilo nakon izjašnjavanja zaposlenika o tri ponuđena ''paketa'' materijalnih prava.

Više od 70% izabralo veći koeficijent

Čak 71.3 posto zaposlenika HRT-a na izjašnjavanju završenom u srijedu podržalo je prijedlog poslodavca o 8-postotnom povećanju koeficijenata za plaće. Ostale opcije bile su povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto ili 4 posto bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura ili isplata fiksnog dodatka 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Četvrta, dodatna opcija u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a bila je neprihvaćanje ijedne od navedenih ponuda te "sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima".

9% zaposlenih odbilo sve ponude

Od ukupnog broja zaposlenih radnika HRT-a (2777) izjašnjavanju je pristupio 1641 radnik, odnosno 59.09 posto. Zaključno, 152 radnika, odnosno 9.26 posto izjasnilo se da ne prihvaća nijednu od navedenih ponuda poslodavca i spremno je sudjelovati u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat.

Novi Kolektivni ugovor na HRT-u potpisan je posljednjeg dana ožujka, kada je istjecala produžena primjena postojećeg Kolektivnog ugovora.

Pročitajte više