Na istoku ništa nova: Pukanićev ubojica neće moći biti izručen Hrvatskoj

NESREĐENI odnosi Hrvatske sa susjednim državama opet bi mogli biti kamen spoticanja pravosuđa ali i policijske istrage. Naime, danas je najavljeno iz Beograda kako Željko Milovanović zvan Gavra kojeg se sumnjiči da je ubio Ivu Pukanića i Niku Franjića, neće moći biti izručen Hrvatskoj jer ima srpsko državljanstvo.

> Srbija i Crna Gora dogovorili izručivanje optuženih osoba

> Milovanović će tijekom dana biti izveden pred istražnog suca

"U ovom trenutku ne postoji mogućnost da, ako Milovanović ima srpsko državljanstvo, bude izručen Hrvatskoj. Može se dogoditi da Hrvatska donese odluku o ustupanju kaznenog gonjenja Srbiji i tako možemo zajedno da ga procesuiramo i to s još jednim uhićenikom - Sretenom Jocićem", rekao je za srpske medije državni tajnik Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen dodajući kako bi bilo normalno da se Milovanoviću sudi u Hrvatskoj, no ako ne budu bili ispunjeni uvjeti možemo se suditi i u Srbiji.

Oko 16 sati Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije, potvrdio je kako su srpski pravosudni organi utvrdili kako Milovanović zaista ima srpsko državljanstvo te da od izručenja za sada nema ništa. Za sada je bilo poznato kako ima hrvatsko i BiH državljanstvo no nije se znalo da ima i srpsko.

Milovanović došao do "pasoša" nezakonito?

Prema napisima beogradskog tiska, čini se kako je Milovanović prije sedam godina, točnije 2002. godine dobio srpsko državljanstvo. U tom podatku ne bi bilo ništa čudno da međunarodna tjeralica za Milovanovićem nije raspisana još 1999. godine. Naime, tjeralica Interpola izdana je po nalogu osječkog Županijskog suda, i to zbog ratnih zločina,

Isto kao i kod slučaja Branimira Glavaša koji je morao dokazivati kako je dobio BiH državljanstvo, tako se sada ispituje i na koji je način Milovanović dobio srpski "pasoš". Ukoliko se dokaže da ga je dobilo nezakonito Pukanićev ubojica mogao bi put Zagreba.

Policija će, javljaju mediji u Srbiji, iskoristiti sljedećih 48 sati koliko Milovanovića mogu zadržati kako bi analizirali brojne informacije i tragove do kojih je došla nakon njegova uhićenja

Imao metak u cijevi

Podsjetimo kako je jučer u Beogradu nakon više od pola godine provedenih u bijegu, uhićen Milovanović koji je u trenutku uhićenja imao pištolj u čijoj je cijevi bio metak. Milovanovića se tereti da je na dan ubojstva na parkiralište ispred prostorija NCL Media grupe dovezao moped s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićeva Lexusa. Pretpostavlja se da je Milovanović kasnije sa skrivene pozicije nadgledao Pukanićev automobil i eksplozivnu napravu aktivirao pomoću daljinskog radio uređaja.

Nema ugovora o izručenju

"Ustav i zakoni Srbije ne dozvoljavaju izručenje srpskih državljana, osim ako ne postoje međunarodni bilateralni i multilateralni ugovori", podsjetio je danas srpski tajnik Homen dodajući kako zemlje EU sve između sebe izručuju građane.

"Problem je što je jedino Srbija ispunila uvjete za europske integracije, ali Hrvatska, BiH i Crna Gora u ovom trenutku nemaju takve odredbe", naglasio je Homen.

M.M.
Foto: Cropix/ Press

Pročitajte više