Na izborima u španjolskim pokrajinama Galiciji i Baskiji pobijedili konzervativci

Foto: EPA, Hina

U GALICIJI i Baskiji, autonomnim pokrajinama na sjeveru Španjolske, u nedjelju su održani regionalni izbori na kojima su najviše glasova ponovo osvojili konzervativci dok su drugo mjesto zauzele lijeve stranke koje zagovaraju nezavisnost.

Nedjeljni izbori prvi su u Španjolskoj od proglašenja izvanrednog stanja u ožujku zbog epidemije koronavirusa, koje je trajalo gotovo 100 dana. Građani zaraženi virusom nisu smjeli glasati.

Ljevičari u Galiciji osvojili drugo mjesto

U Galiciji je na izbore izašlo 59 posto stanovnika, a u Baskiji 53 posto.

U Galiciji s 2,7 milijuna stanovnika konzervativna Narodna stranka (PP) dobila je 42 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta pa će nastaviti upravljati tom pokrajinom poznatom po ribarstvu. PP je u toj autonomnoj pokrajini na vlasti već deset godina, a predsjednik vlade Alberto Núñez Feijóo ostat će na dužnosti i iduće četiri godine jer je dobio dovoljno mjesta da samostalno formira vladu.

PP je inače najveća opozicijska stranka na razini čitave Španjolske.

Ljevičarski Galicijski nacionalistički blok (BNG), koji zagovara referendum o samostalnosti te odcjepljenje Galicije od Španjolske, zauzeo je drugo mjesto, osvojivši 19 mjesta. To mu je najbolji rezultat od osnivanja stranke 1982. godine. Dosad je najviše mjesta osvojio 1997. godine, njih 18.

Socijalisti španjolskog premijera Pedra Sáncheza zauzeli su tek treće mjesto s 14 osvojenih mandata premda su im ankete bile prognozirale drugo mjesto.

Pobjeda konzervativaca i u Baskiji

U Baskiji, jednoj od najrazvijenijih pokrajina zahvaljujući visokoj tehnologiji i industriji, gdje živi 2,2 milijuna stanovnika, pobjedu je odnijela konzervativna Baskijska nacionalistička stranka (PNV) regionalnog premijera Iñakija Urkullua. On je na vlasti od 2012. godine, a da bi nastavio upravljati Baskijom i iduće četiri godine, bit će mu potrebna podrška neke od preostalih stranaka jer je osvojio 31 od ukupno 75 mjesta u parlamentu. Za apsolutnu većinu nedostaje mu sedam zastupnika.

PNV je umjerena stranka koja se zalaže za veću autonomiju Baskije, podržava ideju referenduma o nezavisnosti, ali ne inzistira na njemu. U protekle četiri godine imala je manjinsku vladu koju su podržavali španjolski socijalisti pa će vjerojatno opet zatražiti njihovu podršku budući da su oni zauzeli treće mjesto s 10 zastupnika.

Stranka EH Bildu, žestoki zagovornici referenduma i odcjepljenja Baskije od Španjolske, zauzeli su drugo mjesto s 22 mandata, pet više nego na prošlim izborima, pa su trenutno najveća opozicijska stranka. EH Bildu je stranka ljevice te se ideološki razlikuje od konzervativnog PNV-a.

Baskija i Galicija dvije su od 17 autonomnih pokrajina u Španjolskoj čiji Ustavni sud ne dopušta referendume o punoj samostalnosti, pozivajući se na ustav iz 1978. godine kada je uvedena demokracija.

Veliki je gubitnik izbora u obje pokrajine lijeva stranka Unidas Podemos, koja je na vlasti u Španjolskoj zajedno s većinskim socijalistima, jer je ostala bez ijednog zastupnika u Baskiji dok je u Galiciji s dosadašnjih 11 pala na 6.

Pročitajte više