NA JAMAJCI SE ODRŽAVA SVJETSKI SUMMIT RASTAFARIJANACA

S "dreadlocksicama" do ramena i ispletenom kapicom, Patrick Nyfeler je izgledao kao većina sudionika netom započetog Svjetskog rastafarijanskog summita u Kingstonu na Jamajci osim jednog malog detalja on , naime, nije crn.

Taj 24-godišnji Švicarac iz Zuericha jedan je od brojnih bijelih Europljana, Amerikanaca i Azijata koji su postali sljedbenici rastafarijanizma, vjere koju su osnovali potomci afričkih robova kao odgovor na crnačku opresiju.

Vjera je zaživjela 30-ih godina prošlog stoljeća a njezine je poruke širom svijeta širila reggae glazba nezaboravnog Boba Marleya i Petera Tosha.

Bijeli rastafarijanci toplo su dočekani na summitu na Jamajci, ali neki crnci nisu mogli sakriti prezir prema njima. Nyfler prepričava da je jedna žena prema njemu, samo zato što je bijel, odgurnula stolicu.

"Dugogodišnje življenje pod kolonijalizmom stvara instinktivnu reakciju na bijelu kožu i trebat će nam dugo da to prebrodimo", rekao je Adugo Ranglin-Onuora.

Na svjetskoj konferenciji rastafarijanizma organizirane su duhovne rasprave, obilje plesa uz bubnjeve i poveće količine marihuane. Iako je ilegalna, marihuana se nesmetano konzumira, a policija konferenciju prati s pristojne udaljenosti.

Iako je ritual s marihuanom uvelike poznat, malo ih zna da rastafarijanizam zagovara jedinstvo s prirodom, što uključuje konzumiranje isključivo neprerađene hrane, zabranu konzumiranja svinjetine i drugog mesa, te općenito, odbacivanje zapadnjačke, bjelačke kulture.

Raste također ne šišaju i ne češljaju kosu, puštajući je da izraste u "dreadlockse".

Sljedbenici tvrde da rastafarijanizam širom svijeta prakticira oko 700.000 ljudi.

Konfrencija traje i sljedeći tjedan.

Pročitajte više