Na Krimu se odvija drugačiji tip rata

Foto: Profimedia

Dok žestina sukoba odjekuje istočnim Donbasom, na Krimu se vodi sasvim drugačiji rat: rat noćnih eksplozija, sabotaža i dezinformacija.

Vraćanje Krima može izgledati kao malo vjerojatan ishod, ali Ukrajina ulaže znatne napore kako bi rusku okupaciju učinila što neugodnijom. A Rusi se jako trude kako bi utvrdili poluotok koji su protuzakonito anektirali 2014. godine, piše CNN.

To uključuje unajmljivanje legija radnika za izgradnju utvrda i rovova. Ukrajinska vojska izvodi napade na Krimu s dva cilja: uznemiravati rusku crnomorsku flotu i prekinuti vitalne ruske opskrbne linije. Satelitske snimke u veljači su pokazale znatno rusko gomilanje opreme i oklopnih postrojbi na nekoliko točaka na sjeveru Krima.

Sada u javnost izlaze detalji o ukrajinskim napadima na Krimu. Tek povremeno neslužbeni videozapisi na društvenim mrežama daju naznake o tome što je pogođeno. I samo povremeno obično oprezni ukrajinski dužnosnici spominju bilo kakve akcije na Krimu.

Ovo je sukob koji se uglavnom vodi u sjeni, daleko od brutalnog iscrpljujućeg rata koji bjesni Donbasom.

Napad na ruske krstareće rakete Kalibr na Krimu

No, prošlog je tjedna Glavna obavještajna služba Ukrajine izvijestila da su eksplozije u krimskom gradu Džankoju bile uzrokovane napadom na ruske krstareće rakete Kalibr koje su se prevozile željeznicom. Rečeno je da je napad poslužio za "demilitarizaciju Rusije i pripremu Krimskog poluotoka za deokupaciju".

Ne postoji način da se potvrdi da su Kalibri uništeni. Ali Rusija je pokrenula istragu o "nedavnom napadu bespilotnim letjelicama koji su odbili ruski sustavi protuzračne obrane u blizini grada Džankoja", koji je jedno od glavnih čvorišta za rusku opremu koja se kreće Krimom.

Kalibri bi bili meta visokog prioriteta s obzirom na pustoš koju uzrokuju kada ih crnomorska flota ispaljuje na ciljeve u Ukrajini.

Što znače ukrajinski napadi i sabotaže na Krimu

Dva dana nakon eksplozija u Džankoju, noćno nebo iznad Sevastopolja - baze Crnomorske flote - obasjala je protuzračna obrana. Video na društvenim mrežama pokazao je veliku eksploziju u području luke. Guverner grada rekao je da je spriječen ukrajinski napad morskim bespilotnim letjelicama, koji nije bio prvi takav napad protiv luke Sevastopolj.

Ovi udari ne nagovještavaju ukrajinski plan za ponovno preuzimanje Krima, iako to ostaje daleki cilj predsjednika Volodimira Zelenskog. Ali poluotok je arterija kroz koju Rusija gura trupe i oružje u južnu Ukrajinu, kao i obrambena pozadina za ruske snage koje još uvijek drže dio regije Herson.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su Rusi počeli minirati dio delte rijeke Dnjepar kako bi spriječili iskrcavanje u južnom Hersonu. Gotovo svakodnevno ruske snage izvode desetke topničkih i raketnih napada preko rijeke na području Hersona koja drže Ukrajinci.

Postoje i povremene sabotaže unutar Krima od strane nepoznatih počinitelja. Ruski mediji izvijestili su o pokušaju dizanja u zrak plinovoda u gradu Simferopolju u ožujku, što je izazvalo eksploziju i požar.

Partizani i povremeni policijski sat na Krimu

Ukrajinski centar otpora, službena vladina agencija, tvrdio je u veljači da su partizani sabotirali željezničku prugu u Bahčisaraju blizu Sevastopolja, a proruski društveni mediji pokazali su skromnu štetu na tračnicama.

Nejasan je opseg bilo kakvog partizanskog pokreta na poluotoku; u najboljem slučaju zasad iritira vlasti koje podržava Rusija. Postoje povremena izvješća ruskih vlasti o uhićenju infiltratora. Ujedinjeni narodi izvijestili su ovaj tjedan da su dokumentirali 210 kaznenih progona na Krimu do kraja siječnja na temelju "javnih radnji usmjerenih na diskreditaciju" i "ometanja" ruskih oružanih snaga.

Postoji i povremeni policijski sat u gradovima blizu Krima, kao što je Čaplinka, kroz koji ruska oklopna oprema često prolazi - najvjerojatnije kako bi se spriječilo prosljeđivanje bilo kakvih informacija ukrajinskoj vojsci. Ukrajina je navela da je prošli tjedan Ruska nacionalna garda upala u Čaplinku i pregledavala dokumente, telefone i vozila mještana.

Dezinformacije

Još jedan aspekt prikrivenog sukoba na Krimu su dezinformacije. Frekvencije radijskih postaja hakirane su - primjerice kako bi se širile lažne vijesti o naredbi za evakuaciju poluotoka. Iz Kijeva konstantno pristižu tvrdnje s ciljem da uznemire Ruse na Krimu. U petak je glasnogovornik ukrajinske obrambene obavještajne službe Andrij Jusov rekao da dužnosnici administracije na Krimu koju podržava Rusija žure prodati svoju imovinu i evakuirati svoje obitelji.

Iako je bilo kakva ukrajinska ofenziva za povrat Krima u najboljem slučaju neizvjesna i daleka, Rusi ne riskiraju. Satelitske slike pokazuju opsežne obrambene utvrde kao što su rovovi u blizini Krima ili na Krimu, primjerice u blizini grada Armjanska.

U ožujku je lider Krima Sergej Aksenov, kojeg je imenovala Rusija, rekao da je stvaranje fortifikacijske linije na poluotoku jamstvo njegove sigurnosti.

Denis Čistikov, visoki ukrajinski dužnosnik odgovoran za Krim, rekao je u petak da se utvrde podižu na obali i blizu granice s kopnenom Ukrajinom, ali i dublje unutar Krima: "Ovo se radi kako bi se lokalnom stanovništvu pokazalo da se poluotok priprema za odbijanje napada."

Oglasi kojima se traže radnici za fortifikacije

CNN je pregledao online oglase za poslove građevinara i tesara koji su obećavali do 7000 rubalja (90 dolara) dnevno plus smještaj. Jedan je glasio: "Traže se radnici za fortifikacije, 3000 - 7000 rubalja, po obavljenom poslu, Krasnoperekopsk", grad unutar Krima.

Novinaru ruske neovisne novine Verstka rečeno je da su za radove na fortifikacijama potrebni deseci ljudi. Ukrajinska vojska je tvrdila da su stanovnici prisiljeni raditi te da se obrambene utvrde podižu između gradova Ishuna i Vojnke na sjeveru Krima. Pojavio se i video na društvenim mrežama koji prikazuje radove u tijeku.

Možda je to mudar potez Rusa. Ukrajinski obavještajni dužnosnici javno govore da bi strateški cilj svake protuofenzive ovog proljeća bio presjeći okupirani koridor između Krima i ruske granice duž Azovskog mora.

Hoće li Ukrajinci pokušati ući na Krim

To bi značilo udar na jug prema Melitopolju i u dijelove Hersona koji graniče s Krimom. Otvoreno je pitanje hoće li ukrajinske snage pokušati ući na Krim. Na veliko negodovanje Kijeva, neki su američki dužnosnici izrazito hladni prema takvoj perspektivi, smatrajući da bi to dovelo do nepredvidive eskalacije. General Mark Milley, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je početkom ove godine da bi "bilo vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz svakog pedlja Ukrajine i ukrajinskog teritorija okupiranog od Rusije".

Anchal Vohra nedavno je napisala u časopisu Foreign Policy da je "izolacija Krima jedna stvar, a ulazak, napad i držanje tako jako utvrđene regije koju čuva ruska mornarička flota sasvim druga stvar".

Zamjenik čelnika ruskog Vijeća sigurnosti, Dmitrij Medvedev, upozorio je ovaj tjedan da će Rusija upotrijebiti "apsolutno bilo koje oružje" ako Ukrajina pokuša povratiti Krim.

Kako jačaju glasine o ciljevima moguće ukrajinske protuofenzive kasnije ovog proljeća, tako raste i apetit za onim što Rusi zovu maskirovka, umjetnost zavaravanja. Nijedna strana nema monopol na to.

 

Pročitajte više