Na Lučkom velika kolona, na granicama se čeka i do 3 sata, dvije nesreće na A1

Foto: Čitateljica

NA POČETKU udarnog turističkog vikenda u subotu prijepodne velike su gužve na cestama prema moru, pred naplatom Lučko kolona je četiri kilometra, a između čvorova Buzin i Lučko oko šest kilometara, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Jankomir i Lučko vozi se usporeno, a kolona pred naplatom Lučko (A1) je oko 4 km, između čvorova Buzin i Lučko kolona je oko 6 km. 

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 između čvorova Novigrad i Bosiljevo u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom, u koloni od oko dva kilometra.

Na autocesti A1 (Zagreb-Split-Ploče) posebno je pojačan promet između naplate Lučko i tunela Sveti Rok.

Zbog povećane gustoće prometa na A3 (Bregana-Lipovac) iz smjera čvorova Jankomir i Buzin u smjeru autoceste A1 promet se odvija usporeno s povremenim zastojima. 

Na Istarskom ipsilonu zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona dugačka dva kilometra koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na ulazu u Hrvatsku, najdulje se čeka oko sat i pol na prijelazima Kaštel, Rupa i Plovanija, na Maclju tri sata, dok se na Bregani čeka pola sata. Na prijelazu Goričan također se čeka oko sat i pol. 

HAK upozorava vozače da će se zbog veće gustoće prometa tijekom dana povremeno voziti uz kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta - u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, nekim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju.

U Hrvatskoj je trenutno 760.000 turista

Prema podacima e-visitora, u Hrvatskoj trenutno boravi 760.000 gostiju, od čega je 126.000 domaćih, a najbrojniji su gosti iz Njemačke, izjavio je u četvrtak direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

"Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najpogođenije su jer je u proteklom razdoblju zbog pandemije covida-19 nedostajao aviopromet. Veseli me činjenica da trenutno imamo intenziviran aviopromet. Vjerujem da možemo biti optimističniji u sljedećim tjednima, pošto ćemo pojačati marketinške kampanje na pojedinim tržištima i dati sve od sebe da ovu turističku sezonu odradimo najbolje što možemo", poručio je Staničić.

Istaknuo je da su u tijeku marketinške kampanje u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

"Trenutno bilježimo najviše gostiju iz nama najvažnijih emitivnih tržišta - na prvom je mjestu Njemačka, zatim slijede Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci i Mađari", kazao je Staničić.

Osvrnuvši se na skorašnji Ferragosto, za vrijeme kojeg u Hrvatsku tradicionalno dolazi veliki broj Talijana, Staničić je kazao kako  je s obzirom na stanje u Italiji "neodgovorno i neozbiljno očekivati" da će nam i ove godine Talijani doći u brojkama kao i ranije. "Moramo biti svjesni da u Italiji situacija nije dobra", dodao je.

Pročitajte više