Na maturi Uskok proglasili vladinim uredom, maturant se požalio. Pitanje je poništeno

Ilustracija: Emica Elveđi/PIXSELL

NA ovogodišnjem ispitu državne mature iz Politike i gospodarstva (PiG) 32. pitanje glasilo je: "Kako se naziva ured vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?" Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) kao točan odgovor priznaje "Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta/Uskok".

To, međutim, nije točno. Naime, Uskok je posebno državno odvjetništvo specijalizirano za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta koje djeluje pod okriljem Državnog odvjetništva, a ne vlade.

Zagrebački maturant: Znao sam da ne može biti Uskok jer nije dio vlade

Na ovu dubiozu iz ispita u razgovoru za Telegram upozorio je maturant zagrebačke II. gimnazije Niko Mađerić koji je polagao ovogodišnju maturu. Uložio je prigovor na ovo pitanje ispravno argumentirajući da ovdje jednostavno nema točnog odgovora jer traženi vladin ured ne postoji, no prigovor mu je odbijen.

"Kada sam vidio pitanje, nisam znao što napisati. Znao sam da to ne može biti Uskok jer Uskok nije dio vlade. Zaista sam pažljivo čitao pitanje jer znam da su pitanja na PiG-u uvijek takva da ih treba vrlo pažljivo čitati. Ali na ovo pitanje jednostavno nema točnog odgovora", rekao je Niko u razgovoru za Telegram i dodao kako je NCVVO kao točan odgovor priznavao upravo Uskok.

"Ali to nikako ne može biti Uskok, kao niti jedno drugo tijelo, jer ne postoji ured vlade specijaliziran za borbu protiv korupcije", zaključio je Niko. Na kraju je u svoj ispit u polje za odgovor upisao "Ured za suzbijanje korupcije", znajući da točnog odgovora na ovo pitanje nema.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović danas je donio odluku da će sporno pitanje uvršteno na ispit državne mature iz Politike i gospodarstva ipak biti poništeno, javlja Telegram naknadno.

Pročitajte više