Na međunarodnoj skupštini pravoslavlja u Dubrovniku zabranjen dolazak Amfilohiju

"GRAD DUBROVNIK neće dopustiti održavanje Skupštine pravoslavlja u prostorijama kojima upravlja Grad Dubrovnik odnosno njegove institucije", stoji u službenom priopćenju ureda gradonačelnika grada Dubrovnika kojeg potpisuje saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić. Naime, povod za ovakav stav najava je organizatora kako bi se večeras na skupštini pravoslavlja mogao pojaviti mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

Stavovi koji su doveli od krvoprolića

"Do dana otvaranja Skupštine nije bilo najava niti informacija o nazočnosti mitropolita Amfilohija Radovića čije su djelovanje obilježili ekstremistički i nacionalistički stavovi koji su suprotni kršćanskoj etici te poticanje sukoba koji su doveli do krvoprolića i ratnih zločina. Grad Dubrovnik je primjer tolerancije koja se gradila stoljećima i nikada nećemo dopustiti da se duh suživota vjera i naroda uništava nepromišljenim istupima koji vrijeđaju sve Dubrovkinje i Dubrovčane", stoji u priopćenju Šimac Bonačić inače zastupnice iz redova SDP-a.

Iz ureda gradonačelnika poručeno je kako Grad Dubrovnik podupire ekumenizam i toleranciju među vjerama i nacijama no naglašavaju kako na sastanku gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića i predsjednika Međunarodne skupštine pravoslavlja Valerija Arkadijeviča Aleksejeva u studenom dogovoreno da će se ovogodišnja Skupština održati u Dubrovniku, no o dolasku Amfilohija nije bilo govora.

Vlahušić dont know

O ovom slučaju nije se očitovao i gradonačelnik Andro Vlahušić koji se sa svojom svitom već tjedan dana nalazi u službenom posjetu SAD-u.  Vlahušić s nizom "zaslužnih Dubrovčana" obilazi Monterey, Los Angeles, San Francisco i Las Vegas te prezentira kulturno-turističku ponudu Dubrovnika.

Amfilohije s Arkanom

Amfilohije tijekom agresije na dubrovački kraj obilazio je srpske i crnogorske postrojbe koje su Dubrovnik držale u opsadi, a sa najvećim mogućim počastima 1991. godine u cetinjskom je manastiru primio Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu formaciju "Tigrovi". Poznat je po svom "hrabrenju" postrojbi koje su harale hrvatskim jugom.

Poglavar SPC-a u Crnoj Gori u posljednje vrijeme poznat je po svojim kontroverznim stavovima za što je zaradio više kaznenih prijava zbog govora mržnje. Trenutno je žestoki kritičar vlasti u Podgorici još od vremena kada su se odvojili od Beograda, odnosno Srbije. Posebno je bio glasan kada je Crna Gora priznala Kosovo, a crnogorski MUP je za krvave prosvjede u Podgorici izravno optužio poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za izazivanje krvavih nereda u glavnom gradu Crne Gore.

Pročitajte više