Na mjestu gdje se prošle godine urušio most u Genovi danas počela gradnja novog

Screenshot: Pupia News

PRVI dio novog vijadukta u Genovi postavljen je danas na mjestu strukture koja se urušila prošle godine, pri čemu je poginulo 43 ljudi. 

Zahvat će trajati između četiri i pet sati

Dva krana počela su dizati 50 metara dug čelični dio na oko 40 metara iznad doline Polcevera kako bi bili postavljeni na novoizgrađene stupove. 

Taj je zahvat, za koji se očekuje da će trajati između četiri i pet sati, započeo oko deset sati.

Na gradilištu su bili talijanski premijer Giuseppe Conte, gradonačelnik Genove Marco Bucci i arhitekt mosta Renzo Piano.

Novi vijadukt imat će 18 stupova i bit će osvijetljen s 43 lampe

"Ponosni smo što činimo veliku stvar koja prevladava sve ostalo, strahove i podjele", kazao je Piano, poznati arhitekt iz Genove. Novi most je usporedio s "brodom koji prelazi dolinu". 

Novi vijadukt imat će 18 stupova i bit će osvijetljen s 43 lampe - svaka će simbolizirati jednu od žrtava prošlogodišnje tragedije. Vlasti se nadaju dovršetku radova do prve polovice 2020. godine. 

"Na putu smo da ga dovršimo do kraja travnja", otkrio je Bucci. 

Privatni operator talijanskih autocesta predmet je istrage zbog nesreće

Veliki dio vijadukta Morandi, sagrađenog 1960-ih godina od armiranog betona, urušio se 14. kolovoza prošle godine zbog jakih kiša. Automobili i kamioni propali su s 50 metara visokog mosta.  

Genova je time izgubila ključan spoj grada i luke s autoputovima koji vode prema Francuskoj i prema drugim talijanskim gradovima. 

Autostrade, kojim upravlja obitelj Benetton, zbog te je nesreće predmet kaznene istrage jer se sumnja u loše održavanje.

Proces se vodi protiv sveukupno 80 ljudi. 

Pročitajte više