Na Novom Zelandu napadnuti islamski centri

NAJMANJE šest islamskih centara na Novome Zelandu stradalo je u vandalskim napadima, a na zidovima je sprejem ispisana poruka "Londonci, počivajte u miru", objavila je policija.

Čini se da je riječ o koordiniranoj akciji diljem Aucklanda, objavila je policija, a vandali su razbili prozore i vrata i ostavili varijacije iste poruke i na fasadi.

Muslimanski vođe i politički čelnici osudili su te napade.

Predsjednik novozelandske Federacije islamskih udruga Javed Khan rekao je da je riječ o prvome napadu tih razmjera usmjerenom na 40 tisuća novozelandskih muslimana kojih samo u Aucklandu živi 25 tisuća.

Prema Khanovim riječima, muslimani su "šokirani i tužni" zbog događaja u Londonu. On je pozvao svoju zajednicu na mir i toleranciju i kad su u pitanju noćni napadi u Aucklandu.

"Mi ne toleriramo terorizam. Islam ne tolerira terorizam. On osuđuje svakoga tko oduzme život nedužne osobe", rekao je Khan okupljenima u džamiji Masjid Al-Mustafa.

Ministar vanjskih poslova Phil Goff, jedan od četvorice ministara u novozelandskoj vladi koji je došao na taj skup, rekao je da su političari došli "izraziti solidarnost sa suočenima s besmislenim i glupim vandalizmom".

Pročitajte više