Na mostu 1991. ubio 13 zarobljenika. HDZ će taj most nazvati po njegovoj postrojbi?

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NA OBLJETNICU ratnog zločina na Koranskom mostu, a koji je počinio pripadnik Specijalne jedinice Grom Mihajlo Hrastov, Gradsko vijeće Grada Karlovca odlučit će o inicijativi da se taj most ubuduće zove Most Specijalne jedinice policije GROM. 

Ubio 13 vojnika JNA-a

Dakle, prije 30 godina, 21. rujna 1991. godine, Hrastov je ubio 13 razoružanih rezervista JNA-a i ranio njih dvoje. U najdužem kaznenom postupku u hrvatskoj povijesti, a nakon što je Županijski sud u Karlovcu donio tri oslobađajuće presude, njega je Vrhovni sud osudio na četiri godine zatvora.

Iz Gromova govore da je njihov angažman na mostu zaustavio neprijateljsko djelovanje

"Naša jedinica sudjelovala je u svim ključnim akcijama, pri čemu je izgubila 10 svojih pripadnika, 20-ak ih je teže ranjeno, a 50-ak lakše. Zbog iskazane hrabrosti i angažmana pripadnika jedinica je više puta odlikovana tijekom Domovinskog rata", riječi su predsjednika Udruge Josipa Slaćanina, koje stoje u obrazloženju akta ove točke.

"Želimo podsjetiti na naše sudjelovanje u osiguranju mosta na rijeci Korani te na mjesec rujan 1991. godine, kada su neprijateljske aktivnosti bile na svom vrhuncu. U takvim okolnostima, zahvaljujući našem angažmanu, spriječeno je i zaustavljeno daljnje neprijateljsko djelovanje, što je ujedno bila i prekretnica u obrani grada Karlovca", napisao je on.

Povjerenstvo predlaže GV-u prihvaćanje ovog prijedloga

Predsjednik Povjerenstva za gradska znakovlja, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu Stipo Adžaga u obrazloženju ovog akta navodi da je djelovanjem Gromova spriječeno i zaustavljeno daljnje neprijateljsko djelovanje, što je ujedno bila i prekretnica u obrani grada Karlovca.

"Predlaže se Gradskom vijeću da razmotri i usvoji navedeni prijedlog imenovanja mosta preko rijeke Korane u Karlovcu u Most specijalne jedinice policije GROM, kako je predloženo", navodi Adžanin.

Istog dana otvaranje murala

Istog dana, dakle na obljetnicu spomenutog ratnog zločina, održat će se i svečano otvaranje murala koji je oslikan u čast Mihajlu Hrastovu, a koji su napravili karlovački Bad Blue Boysi u suradnji s braniteljskim udrugama.

Recimo i da su ovom gradu očito popularne i majice s likom Hrastova, koje su također izradili pripadnici Bad Blue Boysa.

Oni su sredinom srpnja na svojem Facebooku izvijestili da je zbog mnogobrojnih upita napravljena dodatna serija majica s likom ovog osuđenog ratnog zločinca.

Pročitajte više