Na ovogodišnjem festivalu malih scena u Rijeci 12 predstava

NA OVOGODIŠNJEM, desetom Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, koji će se održati od 3. do 13. svibnja, bit će prikazano 12 predstava, od kojih četiri iz Hrvatske, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Izbornik ovogodišnjeg festivala, dramaturg i dramski pisac iz Zagreba Darko Lukić kazao je kako je s pokretačem i umjetničkim direktorom festivala Nenadom Šegvićem dogovorio da ovogodišnji, jubilarni program ne bude tematski kao u godinama do sada. Lukić je rekao da je domaće predstave izabirao tako da ´odgovaraju kazališnom rukopisu prepoznatljivom u Rijeci tijekom ovih deset godina´. Strane predstave izabrao je prema tome koliko odražavaju o veze Hrvatske s europskim kulturnim krugovima.

Umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić upozorio je na nedovoljna financijska sredstva za održavanje festivala. Zbog toga se moralo odustati od dovođenja još dviju kvalitetnih predstava, a za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje 70.000 kuna, rekao je Šegvić.

Hrvatsku će predstavljati predstave ´Jelka kod Ivanovih´ Zagrebačkog kazališta mladih, ´Glorija´ riječkog HKD Teatra, ´Proljetno buđenje´ Teatra andTD Zagreb i ´Nosi nas rijeka´ HNK iz Splita.

Na Festivalu sudjeluju predstave ´W Workers? Circus´ Kretakor Theatre iz Budimpešte, ´Scene iz života srednje Europe´ poljskog Provisorium and Kompania Teatra iz Lublina, ´Daleč stran´ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, ´Kraljice´ EX Ponta i Kulturnog društva B-51 iz Ljubljane, ´Pakao´ Compagnie Lombardi-Tiezzi iz Firenze, ´Ay, Carmela´ Sarajevskog ratnog teatra iz BiH te ´Skup´ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ´Sabrane priče´ Ateljea 212, obje iz Beograda.

Predstave konkuriraju za nagrade ´Veljko Maričić´, koje se dodjeljuju u nekoliko kategorija (za najbolju glumu, režiju i dr.) a nose ime po značajnom hrvatskom glumcu prošlog stoljeća. Stručna prosudbena komisija dodijelit će nagradu ´Anđelko Štimac´ za najbolju režiju, bit će dodijeljena i nagrada publike ´Dalibor Foretić´, a riječki dnevnik ´Novi list´ dodijelit će nagradu ´Mediteran´.

Nakon predstava bit će organizirani okrugli stolovi o predstavama.

Festival će se uglavnom odvijati u riječkom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Organizatori su HKD Teatar i Grad Rijeka.

Pročitajte više