Na pacifičkom otoku Guamu od covida preminuo 10-godišnjak, otok preopterećen zarazom

Screenshot: You Tube

10-GODIŠNJI dječak posljednja je žrtva covida-19 na otoku Guamu čiji je zdravstveni sustav preopterećen zbog epidemije koronavirusa, javlja The Guardian.

Dječak je preminuo ove nedjelje navečer u bolnici američke mornarice i to deset dana od oboljenja. On je 26. žrtva covida-19 na ovom otoku koji se nalazi u Tihom oceanu i ima 166.000 stanovnika.

Do sada je na Guamu zabilježeno 1890 slučajeva zaraze koronavirusom

Do sada je na Guamu zabilježeno 1890 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 249 kod pripadnika američke vojske. Testiranjem se utvrdilo da je stopa pozitivnih slučajeva na otoku 10 posto.

Guvernerka Guama Lou Leon Guerrero izrazila je sućut obitelji te rekla kako cijeli otok tuguje s njima.

“Gubitak malog djeteta je drugačiji, djeca su nevina”, rekla je. 

Na Guamu je oko 70 posto oboljelih zaraženo tijekom kolovoza i rujna. 

“Ako se ove brojke ne promijene, bojim se da ćemo doći do točke u kojoj će naše bolnice biti toliko pune pacijenata koji boluju od covida-19 da možda nećemo moći liječiti druge pacijente, a doktori će morati odlučivati koga će liječiti jer neće biti dovoljno resursa”, rekla je Guerrero.

U ožujku je na Guam stigao nosač aviona s preko 1000 zaraženih

U ožujku je na Guam, koji ima status neutjelovljenog teritorija SAD-a, stigao nosač aviona USS Theodore Roosevelt, na kojem je došlo do izbijanja masovne zaraze. 1156 osoba koje su zaražene na nosaču nisu pribrojane u broj zaraženih na otoku. No epidemiolozi su otkrili kako je skoro 250 slučajeva zaraze s otoka povezano s vojnicima s nosača. 

Na ostatku pacifičkih otoka, Francuska Polinezija u posljednja 24 sata zabilježila je 67 novih slučajeva zaraze, čime je broj oboljelih sada 1020. Na Papui Novoj Gvineji broj zaraženih je prešao 500.

Pročitajte više