Na policijskoj presici o zapljeni droge u Osijeku non-stop zvonio mobitel dilera

Foto: MUP

OKO pet kilograma marihuane i 1,5 kilogram amfetamina, koji dileri prodaju i pod nazivom speed, pronađeno je u utorak i srijedu u Đakovu i Osijeku. Kako piše Glas Slavonije, speeda je u samo jednom danu oduzeto više nego u protekle tri godine u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.

Marihuana je pronađena kod 21-godišnjaka iz Osijeka pretragom doma gdje prebiva. Droga je bila u više staklenki i plastičnih vrećica, a pronađena je i digitalna vaga za precizno vaganje droge, četiri metalne drobilice, sjemenke indijske konoplje te veći novčani iznos za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge. Mladić je predan u pritvorsku jedinicu te je kazneno prijavljen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku - rekao je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske.
 
Da je crno tržište droge u procvatu, svjedoči detalj s konferencije za novinare u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske, gdje je pred okupljenima u nekoliko navrata zvonio mobitel iz izdvojenog dokaznog materijala koji je čuvao policajac u civilu. Je li se radilo o nestrpljivom kupcu ili dileru droge, policajci će imati prilike otkriti.

Gram amfetamina na crnom tržištu stoji od 150 do 200 kuna

Rudolf Kolarić, načelnik Policijske postaje Đakovo, predstavio je istraživanje u vezi s golemom količinom zaplijenjenog speeda.

"Policajci su dobili informaciju da se 32-godišnjak, u užem području Đakova, bavi preprodajom droga te je zatražen nalog za pretragu doma kojim se koristi. Pri tome je pronađeno 1,5 kilograma amfetamina speed, 20 sjemenki kanabisa i 14,6 grama marihuane. Od ranije je poznat policiji po istim kaznenim djelima", rekao je načelnik PP-a Đakovo za Glas Slavonije. U srijedu je i na drugoj adresi u Osijeku oduzeto još 54 grama amfetamina.

Canecki je kazao da gram amfetamina na crnom tržištu stoji od 150 do 200 kuna, a gram marihuane od 80 do 100 kuna. 

Osvježivača zraka nije bilo od svibnja prošle godine

"Hrvatska policija u suradnji s drugim državama EU-a provodi intenzivne radnje te dolazi do zatvaranja većih kriminalnih skupina, što onda ima utjecaj na tržištu droga", kazao je Ivan Canecki. Istaknuo je da sintetskih kanabinoida, tzv. osvježivača zraka, nije bilo od svibnja prošle godine kada je provedena velika akcija u suradnji s još devet policijskih uprava te da nema ni dojava iz bolnice o otrovanjima njima.
 
Tijekom prošle godine PU osječko-baranjska prijavila je 126 dilera zbog 226 kaznenih djela zlouporaba droga. Još 219 osoba dobilo je prekršajne prijave zbog neovlaštenog posjedovanja droga. Pojedinačnih zapljena droge lani je bilo 318, a najviše je zaplijenjeno marihuane, i to oko 40 kilograma, amfetamina - oko pola kilograma, ecstasyja te kokaina više od 200 grama.

Pročitajte više