Radnik podravske Šumarije skoro poginuo na poslu 2015. Hrvatske šume: Sam si je kriv

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

Radnik podravske Šumarije je 2015. teško stradao na poslu kada mu je grana s 20 metara pala na leđa treba dobiti novčanu odštetu od 47.000 eura i mjesečnu rentu za tuđu pomoć u iznosu 240.000 eura mjesečno.

K tome, Hrvatske šume, koje tvrde da je radnik sam kriv za ono što mu se dogodilo, morat će platiti troškove sudskog postupka u iznosu od 32.000 eura, piše ePodravina.

Na leđa mu pala grana s 20 metara

Nesreća se dogodila u siječnju 2015. na širem lepavinskom području, na šumskom gradilištu Polum Medenjak. Tada je radio kao šumski sjekač i pripremao je stablo bukve za rušenje.

Radnik je na bukvi radio nasjek i tada mu je s visine od 20 metara na leđa pala grana drugog stabla, piše ePodravina. Baš u to vrijeme je u blizini radio njegov kolega pa nije pazio kada je sjekao drugo drvo. To je bila osnova za tužbu radnika. 

"Bio je propust poslodavca (Šumarija Sokolovac, Hrvatske šume op.a.) jer nije prijavio predmetno radilište, odnosno označio sjekačke linije. Poslodavac o nesreći nije obavijestio MUP niti je radio zapisnik o očevidu mjesta nesreće. Fotografije je napravila moja supruga  dva dana kasnije. Dobio sam teške i po život opasne ozljede", naveo je radnik Šumarije u tužbi. 

Hrvatske šume su mu isplatile tek dio novca

Protiv kolege koji je sjekao stabla blizu radnika je pokrenut kazneni postupak. Stradali radnik zadobio je prijelom dijelova kralježnice, natučenje bubrega, slabina i prsnog koša.

"Prošao sam mnogobrojne fizikalne terapije te radio terapeutske vježbe kod kuće, ali ni uz analgetike bolovi u kralježnici se nisu smanjili. Kretanje mi je i dalje otežano, ne mogu obavljati ili teže radim kućanske poslove. Zbog problema s bubregom imam probleme s mokrenjem i inkontinencijom, imam teške psihičke smetnje, ne spavam, imam PTSP…", naveo je radnik.

Tražio je ukupnu naknadu štete u iznosu od od 510.000 kuna (68.500 eura). No, Hrvatske šume su radniku isplatile tek dio od otprilike 7800 eura pa još uvijek potražuje iznos nešto manji od 59.000 eura te mjesečnu rentu od 125 eura.

Hrvatske šume: Radnik je sam kriv, rekao je da žuri na sprovod

"Bile su određene sjekačke linije. Priznajemo da radilište nije bilo prijavljeno no privremeno šumsko radilište se ne prijavljuje za radove koji će trajati kraće od pet dana", kazali su iz Hrvatskih šuma te dodali kako nisu obavijestili policiju, već inspekciju rada.

U Hrvatskim šumama tvrde da je za sve kriv radnik koji ih je tužio jer je, kako kažu, napravio propust radeći suprotno pravilima zaštite o radu. Kažu da je on to priznao jer je rekao da je "žurio na sprovod".

Kolega koji je rušio drugo stablo izjavio je kako je ozlijeđenom kolegi rekao da ide rušiti stablo graba. "Ne znam kako je pala grana koja je udarila kolegu, ali nije pala sa stabla koje sam rušio jer je stablo palo na drugu stranu", kazao je kolega koji je u međuvremenu pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora i uvjetno dvije godine, piše ePodravina.

Hrvatske šume imaju mogućnost žalbe.

Pročitajte više