Na predsjedničkim izborima u Rusiji moglo bi biti deset kandidata

U RUSIJI je u utorak objavljeno da bi ukupno deset kandidata moglo 14. ožujka sudjelovati na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje laka pobjeda sadašnjega predsjednika Vladimira Putina.

Za razliku od dvaju prošlih izbora 1996. i 2000. na popisu kandidata nema ultranacionalista Vladimira Žirinovskoga, komunističkoga čelnika Genadija Zjuganova ni liberala iz stranke Jabuka Grigorija Javlinskoga.

Sva su trojica politički evergereeni postsovjetske scene, a odlučili su se ne kandidirati nakon što je u prosincu na parlamentarnim izborima za donji dom ruske državne Dume uvjerljivo pobijedio Putinu sklon blok Jedinstvena Rusija.

Popis kandidata objavilo je središnje izborno povjerenstvo na web stranici www.cikrf.ru.

Liberalno-demokratska stranka Žirinovskoga kandidirala je Olega Mališkina, 50-godišnjega nekadašnjeg boksača i političkoga anonimusa.

Komunisti su pali na prosinačkim izborima i sad su druga parlamentarna stranka, a deset su godina bili najjači. Oni su stali iza nepoznatoga poljoprivrednika Nikolaja Haritonova.

Lučonoša liberalne oporbe umjesto Javlinskoga sad je Irina Hakamada iz Unije desnih snaga (SPS), koja će na izbore izaći kao nezavisni kandidat.

Izborno je povjerenstvo objavilo da neki kandidati do kraja mjeseca moraju podnijeti dokumente koji podupiru njihovu kandidaturu te da će popis nakon toga možda biti i kraći.

Pročitajte više