39 osoba osuđeno na ukupno 80 godina. Preusmjerili procesiju prema kući mafijaša

Foto: EPA

SUDAC na Siciliji izrekao je zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 80 godina za 39 osoba zbog preusmjeravanja vjerske procesije prema kući mafijaške obitelji i odavanja počasti zatvorenom mafijaškom šefu. Ljudi su nosili kip Isusa Krista kroz sicilijansko selo San Michele Di Ganzaria na Veliki petak 2016. kad je skupina zaustavila povorku, udaljila je od planirane rute i natjerala da prođe ispred kuće mafijaškog kuma Francesca La Rocce.

La Rocca je u to vrijeme služio doživotnu zatvorsku kaznu zbog zločina povezanih s mafijom, ali je njegova žena izašla iz kuće pozdraviti procesiju. Lokalni svećenik je odbijao preusmjeriti procesiju izvan službene rute te je osudio sve one koji su odgovorni za njezino preusmjeravanje. 

Osam osoba dobilo trogodišnje kazne

Sicilijanski nadbiskup rekao je kako se nada da će ova presuda odvratiti slične pokušaje u budućnosti. "Nikad ne biste trebali zazivati Boga ili njegovo ime jer sigurno nije na strani mafijaša, koji su nasilni i nemilosrdni ljudi", kazao je nadbiskup Catanije Luigi Renna.

Skupina je osuđena za ometanje vjerskog događaja i poticanje na počinjenje zločina. Istražitelji su osam osoba označili kao pokretače i oni su dobili trogodišnje zatvorske kazne, dok su ostali osuđeni na od šest mjeseci do dvije godine i devet mjeseci zatvora. "Ova kazna će sigurno natjerati ljude da pate, ali nadam se da će patnja uroditi plodom", rekao je Renna.

Religijski kipovi izrađuju se u čast mafijaških šefova

Ovo nije bio prvi put da se vjerska procesija zaustavila ispred kuće mafijaškog bossa jer je religija uvijek bila u središtu organiziranog kriminala u Italiji. Camorra se moli za pomoć svetom Januariju, svecu zaštitniku Napulja, a u Palermu, Reggio Calabriji i Napulju postalo je uobičajeno zaustavljati vjerske procesije ispred domova šefova kako bi im odali počast. 

Mnogi mafijaši sebe smatraju religioznim osobama, a religijski kipovi se često izrađuju kako bi se odala počast mafijaškim šefovima, usprkos nastojanjima vlasti za zaustave tu praksu, piše Guardian.

Papa Franjo je na početku svoje papinske službe ovu praksu nazvao "devijantnom duhovnošću". Čelnici Ndranghete su 2010., zbog ljutnje na crkvene dužnosnike jer su ih isključili iz godišnje uskrsne procesije u Sant'Onofriju, iz osvete pucali na svećenikovu kuću.

Pročitajte više