Na sjeveru Cresa ustanovljeno lovište za lov na neautohtnu divljač

Skupština Primorskogoranske županije donijela je na današnjoj sjednici odluku da se na sjeveru otoka Cresa ustanovi zajedničko lovište "Tramuntana" iz kojeg bi se što prije trebala izloviti sva neautohtona divljač koja nanosi štete poljoprivrednicima na otoku.

Tom odlukom, donesenom u suglasnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petra Čobankovića, omogućuje se raspisivanje javnog natječaja za zakup tog lovišta. Županijsko poglavarstvo, čije je stajalište vijećnicima prenio član Branko Jerčinović, ocijenio je da je neautohtona divljača, t.j. divlje svinje, jeleni lopatari i mufloni, postala problemo potkraj prošle godine, kad je istekao zakup dotadašnjem lovozakupniku, Poljoprivrednoj zadrugi "Cres". Od tada sve češće ovce i janjad napadaju divlje svinje te uništavaju poljoprivredne usjeve. Jerčinović je rekao kako Županijsko poglavarstvo drži da se u rješavanju toga pitanja moraju poštovati Zakon o lovstvu i Zakon o otocima, po kojima na otocima ne može biti neautohtone divljači.

Županijsko se poglavarstvo obvezalo nadoknaditi štetu Cresanima od te divljači te se zauzeo da najduži rok za potpun izlov te divljači bude dvije godine.

Na današnjoj sjednici Skupštine pročitano je pismo Hrvatskoga lovačkog saveza, koji je Ministarstvo odredilo kao privremena upravitelja tog lovišta do izbora novog, o mjerama koje je potrebno provesti u lovištu. Ocijenjeno je da je ograda oko lovišta u dobru stanju, predloženo je da se osnuje lovočuvarska služba koja bi prihranjivala i brojila divljač te koordinirala lovce i ostalo, naznačeno da je od sada omogućen stalan lov na tom području te predloženo da Županija za koncesionara prihvati županijski Lovački savez.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da će se pri izboru novog zakupnika voditi činjenicama tko može najbolje obaviti posao izlova te divljači, a ne visinom zakupa. Ustvrdio je da je u uklanjanju teškoća s tom divljači suodgovorna i lokalna vlast na otocima te da je koncesije na lovištima Cresa, ali i Krka trebalo oduzeti zakupnicima još mnogo prije zbog nebrige za lovište i divljač. Predstavnicima ovčarskih i maslinarskih udruga s kvarnerskih otoka, koje zahtijevaju da se to pitanje hitno riješi, poručio je da ne mogu ništa postići najavljenim mogućim blokadama prometnica i prosvjedima.

Na današnjoj sjednici Županijsko poglavarstvo je trebalo donijeti i pozitivno mišljenje o imenovanju načelnika primorsko-goranske Policijske uprave Olivera Grbića, ali je to odgođeno za sljedeći tjedan jer je satnica današnje sjednice istekla u 16 sati.

(Hina) xdsil yvkn

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.