Na Sljemenu otkrivena spomen-ploča za ubijenu obitelj Zec

Foto: Pixsell/Zeljko Hladika

U povodu 32. godišnjice ubojstva obitelji Zec, kod Adolfovca na Sljemenu, večeras je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je to podsjetnik i mračna uspomena kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

Dvanaestogodišnju Aleksandru i njezine roditelje Mariju i Mihajla u prosincu 1991. ubili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a čiji je zapovjednik bio Tomislav Merčep, a za taj zločin nitko nije odgovarao. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je spomen-ploča podsjetnik i mračna uspomena ovjekovječena u kolektivnoj memoriji i povijesti Zagreba na strašan zločin kako se više nikada ne bi ponovio.

>> Prije 32 godine merčepovci su ubili Aleksandru Zec. Imala je samo 12 godina

"Ubojice koje su počinile taj strašni zločin iako su ga priznali nikada nisu za to odgovarali - i to je sramota"

"Tog 7. prosinca 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubojice koje su počinile taj strašni zločin, iako su ga priznali, nikada nisu za to odgovarali - i to je sramota", poručio je Tomašević. Poručio je i kako je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem nitko nije i nikada ne smije biti diskriminiran po ni kojoj osnovi.

"Svi oni koji su godinama inzistirali na tome večeras izražavaju svoju zahvalnost Gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sjećati, kako treba završavati s ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima", poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Istaknuo je i kako je mjesto ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, njezine majke Marije te njihovog supruga i oca Mihajla prije 32 godine konačno dostojno obilježeno.

Pročitajte više