Na slobodu pušten pripadnik Zemunskog klana koji je osuđen za Đinđićevo ubojstvo

Screenshot: Youtube

IZ ZATVORA u Srijemskoj Mitrovici je pušten Dušan Krsmanović, bivši pripadnik Zemunskog klana i jedan od optuženih za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića, javlja N1 Srbija. Krsmanović je na slobodu izašao samo nekoliko dana prije 20. godišnjice ubojstva Đinđića. 

Uhićen je 2. travnja 2003. u akciji Sablja. Bio je jedini član Zemunskog klana koji je na suđenju izrazio kajanje, ali ne zbog ubojstva premijera Đinđića, nego zbog "svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao". Prvostupanjskom presudom osuđen je na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u 14 ubojstava, od kojih je u jednom bio počinitelj.

"Ubili smo premijera Đinđića"

Odlukom Apelacijskog suda kazna mu je smanjena na 20 godina. 2019. godine podnio je zahtjev da bude ranije pušten na slobodu jer je izdržao dvije trećine kazne, ali je njegova molba bila odbijena. Prije njega, na slobodu su pušteni bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije Saša Pejaković i Željko Tojaga. 

"Ubili smo premijera Đinđića. Sve je bilo onako kako sam rekao u istrazi. Kajem se i sve ću ponovo ispričati", izjavio je još tijekom istrage Krsmanović, koji je detaljno opisao brojne zločine Zemunskog klana. 2008. godine je u žalbi Vrhovnom sudu zatražio da mu se ublaži prvostupanjska presuda i "pruži još jedna šansa".

"Priznao sam i nisam štedio ni sebe ni druge. Ne želim se braniti time da sam nevin. Osjećam se krivim i sud me ispravno proglasio krivim, ali kazna nije primjereno odmjerena. Ne tražim ni ponovno suđenje niti ukidanje presude", naveo je Krsmanović tada u pisanoj žalbi.

Pročitajte više