Na suđenju Miloševiću svjedočio forenzičar s Kosova

U nastavku izvođenja dokaza obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću o pokolju 40 albanskih civila u kosovskom selu Račak u siječnju 1999. svjedočio je forenzičar iz Prištine Slaviša Dobričanin.

Dobričanin, koji je kao direktor Instituta za sudsku medinicu u Prištini sudjelovao u obduciranju tijela pronađenih u Račku 16. siječnja 1999., rekao je da je većina ubijenih imala tamnu odjeću, crnu i tamno smeđu, kakvu su tada nosili pripadnici seoskih straža - teritorijalnih postrojbi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), te da su neki od njih imali jednake vojničke čizme.

Miloševićevu se pred Haškim sudom sudi za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u BiH, a u optužnici za Kosovo zločin u Račku je opisan kao pokolj nenaoružanih civila od kojih je većina likvidirana metkom u potiljak. Kad je bio otkriven, taj je zločin izazvao oštre međunarodne rekacije i osude, te se smatra da je pridonio odluci o vojnoj intervenciji NATO-a protiv SR Jugoslavije.

Svjedok je također kazao kako na mjestu zločina nije bilo tragova pomicanja leševa, što je u suprotnosti s tvrdnjama srpske propagande i optuženog da se radilo o insceniranom događaju u kojem su leševi poginulih u borbi na različitim mjestima položeni u jedan jarak kako bi ličili na žrtve masovne likvidacije.

U prilog toj tezi, Dobričanin je kazao da su na tijelima nađeni tragovi ujeda pasa i glodavaca, što sugerira da su dulje vrijeme stajali na otvorenom.

Na suđenju Miloševiću optuženom u 66 točaka za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih, Dobričanin će svoj iskaz nastaviti u petak.

(Hina) xdh yrt

Pročitajte više