Premilovac na suđenju Vidoševiću nastavlja svjedočiti u travnju

Foto: Hina

JEDAN od krunskih svjedoka optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću, Igor Premilovac, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgovarao na pitanja obrane, a njegovo ispitivanje nastavit će se u travnju.

Nakon Premilovca, koji je kao prvi svjedok na sudu potvrdio da je preko svoje inozemne tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune za HGK i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, na klupi za svjedoke trebao bi se, najvjerojatnije krajem travnja, pojaviti marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića navodno povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Dvojica ključnih aktera afere Remorker

Dvojica ključnih aktera afere Remorker još su u studenome 2015. godine priznali sve Uskokove optužbe za izvlačenje novca iz Komore pa su i prije formalnog početka suđenja nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za opće dobro, a Premilovac i na povrat nezakonite zarade.

Komerički je uhićen još u listopadu 2013. zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenkom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Detaljno pojašnjavajući model izvlačenja novca iz Komore, Premilovac gotovo da i nije spomenuo prvooptuženog Vidoševića, ali je ustvrdio da je preko Komeričkog, kojemu je predavao 'oprani' novac, upoznao Vidoševićevu najbližu suradnicu Peternel.

Pokrenuta istraga za izvlačenje novca iz HAC-a

Premilovac je ispričao kako je jednom prilikom, na nekoj promociji, pitao Peternel što se radi s 'tolikim parama', s obzirom na to da su iz Komore navodno izvukli oko 36 milijuna kuna .

"Ona mi je rekla da se s novcem uvijek mogu napraviti lijepe stvari. U tom je kontekstu spomenula i 'šefa'", kazao je svjedok.

Pritom nije precizirao o kome je riječ, a kako je od višerangiranih ljudi iz Komore najčešće spominjao Peternel, upravo su mu njeni odvjetnici postavljali pitanja cijelog trećeg dana njegova sudskog svjedočenja.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a u tom je kraku afere Remorker u konačnici optužen i bivši ministar Božidar Kalmeta te njegovi suradnici.

Pročitajte više