Na sudu opet kažnjen "zviždač"

PRESUDA Općinskog suda u Karlovcu kojom je Predrag Novković Mihalić osuđen na 3000 kuna zbog klevete dvojice kolega iz Osnovne škole u Turnju, ponovno je digla na noge udrugu Zviždač. Udruga podsjeća kako je Predrag Novković Mihalić putem medija optužio svoje bivše kolege, nastavnike zemljopisa i povijesti Dragutina Colnara i Iliju Perkovića, za mobbing, odnosno da su mu fizički prijetili te ga verbalno maltretirali, prisiljavajući ga da za svoj predmet treba uzeti udžbenike druge izdavačke kuće, jer će od toga imati svi koristi te će biti bogato nagrađen.

Poštenje kao način života

Mihalić je, kaže se u priopćenju Udruge, odbio primiti mito te je zbog kasnijih pritisaka i fizičkih prijetnji  krajem prošle godine sam dao otkaz i otišao iz škole. Colnar i Perković negirali su optužbe te pokrenuli sudski spor protiv Predraga Novkovića Mihalića zbog navodne klevete.

"Danas je presuđeno profesoru Novkoviću, zato što je odlučio da poštenje, bude njegov način života. Da se odlučio za kriminal, danas bi radio na svom radnom mjestu i država ga ne bi sudski progonila i kažnjavala, a nakladnici bi ga svake školske godine bogato darivali. Ovakvim presudama država potiče kriminal i korupciju", rekla je predsjednica Zviždača Vesna Balenović koja je bila prisutna izricanju presude, dok je Novković izjavio kako sud štiti korupciju bogatih izdavačkih kuća.

Bore se skupim darovima

"One se skupim darovima međusobno bore za osvajanje čim većeg udjela u prodaji skupih udžbenika.  Sudu je bilo lakše povjerovati da u izdavaštvu nema kriminala i korupcije, nego da me zaštiti kao poštenog i stručnog profesora. Danas je sustavu lakše prikloniti se kriminalu, nego poštenju", naglasio je Novković. 

Balenović je također izjavila kako je ne čude poruke iz Bruxellesa o korupciji te je spomenula slučajeve u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu, u Srednjoj školi u Dugoj Resi kao i u Đačkom domu u Zadru.

Fuchs ne radi ništa

"Unatoč molbama Udruge Zviždač, ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, nije učinio ništa da sačuva ugled navedenih institucija i udalji odgovorne osobe, koje su krenule putem kriminala. Ostaje otvoreno pitanje koga takvim ponašanjem štiti ministar Radovan Fuchs? Zato ne trebaju čuditi prijekori iz Bruxellesa upućeni Vladi Jadranke Kosor, da nije učinjeno dovoljno u borbi protiv kriminala i korupcije", smatra Balenović. 

Pročitajte više