NA UDARU KRITIKA Brazilski predsjednik povukao vojsku s ulica nakon 24 sata

Foto: FAH

KONTROVERZNI ukaz brazilskog predsjednika Michela Temera nije izdržao ni 24 sata te je predsjednik u četvrtak povukao vojne postrojbe s ulica glavnog grada Brasilije, raspoređene prethodnog dana kako bi zaustavile žestoke prosvjede što ukazuje na krhkost njegove vlade.

Stjeran u kut teškim optužbama za korupciju, 76-godišnji šef države čiji mandat visi o koncu morao je učiniti korak natrag već u četvrtak ujutro.

Ta je ekstremna mjera izazvala val kritika u zemlji još obilježenoj godinama vojne diktature (1964.-1985.).

Ukupno je u srijedu popodne u Brasiliji bilo raspoređeno 1500 vojnika zbog sukoba koji su izbili na velikom prosvjedu kojim se tražila ostavka predsjednika i prekid mjera štednje koje je uvela vlada.

Veliki prosvjed

Prosvjed sazvan na inicijativu nekoliko sindikata i Radničke stranke okupio je u srijedu 45.000 osoba po vlastima, 100.000 po organizatorima.

Prosvjed je izmakao kontroli kad je nekoliko osoba u kapuljačama počelo bacati kamenje na snage reda i zgrade ministarstava.

Ozlijeđeno je 49 osoba, od kojih jedna metkom, sedam ih je uhićeno a osam ministarstava je oštećeno.

Predsjednik Temer je u središtu pozornosti od prošlog tjedna kad je objavljena snimka u kojoj se čini da daje pristanak na mito.

Pročitajte više