Na ulazu u rapski Dom zdravlja osvanuo plakat koji poziva na zabranu abortusa

Foto: Google Street View, 40 dana za život

NA vratima Doma zdravlja Rab postavljen je plakat na kojem zadnja rečenica glasi "Zaustavimo ubijanje u hrvatskim bolnicama" te sadrži poziv na projekciju filma "40 dana" u Velikoj vijećnici Grada Raba u nedjelju 3. veljače 2019. Na projekciju filma poziva Pokret za život Rab u suradnji s Inicijativom 40 dana za život, koja organizira molitve ispred bolnica kojima traže zabranu abortusa.

Dr. Zvonimir Španjol Pandelo, voditelj ispostave Doma zdravlja Rab, koji je dio Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, za Index je potvrdio da je dotični plakat postavljen u njihovom Domu zdravlja i u tome ne vidi ništa sporno.

Smatra da je plakat "poziv na prikaz novog viđenja" te da "ne iskazuje nikakav politički ili ekstremni stav".

"Vidim da je plakat tamo, ali ga nisam doživio kao neku ekstremnu situaciju", rekao nam je dr. Španjol Pandelo.

Plakat postavio - pedijatar

Navodi kako je za postavljanje plakata u Dom zdravlja potrebna dozvola Uprave, a spomenuti plakat postavio je, kaže, njihov zaposlenik, koji je po struci pedijatar.

"Da bi netko postavio plakat, treba našu dozvolu, no s obzirom da ga je postavio kolega pedijatar koji je inače aktivan u tom Pokretu za život, a koji je inače čovjek koji se zalaže za obitelj i za sveopći boljitak djece i obitelji, ja taj plakat ne doživljavam tako eksplicitno. To je jednostavno poziv na prikaz novog viđenja, možda jedna rečenica koju bih ja formulirao drukčije, ali ni u kojem smislu ne iskazuje nikakav politički ili ekstremni stav, nikakav loš prikaz stanja u hrvatskom zdravstvu", rekao nam je dr. Španjol Pandelo.

Kontaktirali smo i Grad Rab, budući da se u prostorijama grada održava projekcija navedenog filma.

"Potvrđujem informaciju da će se u nedjelju 3. veljače 2019. godine u Velikoj vijećnici Grada Raba održati projekcija filma 40 dana, u organizaciji Pokreta za život Rab i inicijative 40 dana za život. Grad Rab prostor tzv. Velike vijećnice, ukoliko je slobodan u traženom terminu, redovito ustupa svim registriranim udrugama koje prostor zatraže radi održavanja određenih aktivnosti Udruge u slučaju iskazanog interesa šire javnosti, bez ikakvog favoriziranja pojedinih po bilo kojoj osnovi", odgovorili su nam u Gradu Rabu.

Zašto je to od interesa šire javnosti?

Potom smo ih ponovno pitali jesu li ovom pokretu gradski prostor ustupili besplatno te na temelju čega su zaključili da je prikazivanje navedenog filma od interesa šire javnosti.

"Prostor se ne naplaćuje udrugama koje djeluju na području Grada Raba, a koje su zatražile korištenje prostora u slobodnom terminu. Što se tiče pitanja da li je nešto od interesa šire javnosti ne procjenjujemo mi, već udruga koja već okupljanjem svih svojih članova, posebice kada je riječ o kakvom predavanju, edukaciji, prezentaciji ili projekciji, zahtijeva adekvatan prostor koji može zaprimiti veći broj ljudi", pojasnili su u Gradu Rabu.

Indexu su se javili Rabljani koji su ogorčeni zbog prikazivanja ovog filma u gradskim prostorijama.

Tako nam je jedan čitatelj rekao da "u Hrvatskoj žene imaju zakonsko pravo na izbor i pobačaj do 10. tjedna trudnoće te da dežurni dušobrižnici neumorno pokušavaju preobratiti masu na 'pravi put'''. Dodao je i kako im "društvena klima i svjetonazor ministra daje vjetar u leđa".

"Ovdje se radi o ne više tako pasivnoj agresiji manjine, koja je na našem otoku vrlo glasna, a mi ostali smo očajni", rekao nam je Rabljanin.

Pročitajte više