Na više od pola godine zatvara se splitska Riva

OD 15. LISTOPADA do 1. svibnja 2007. zbog radova Riva će biti zatvorena za pješake, a kafići i poslovni prostori zbog efikasnijeg odvijanja radova zatvorit će se po posebnim uvjetima. Radi se o jednom od najvećih investicijskih programa koji će se financirati iz municipalnih obveznica.

S građevinskim radovima počet će se sredinom listopada, a njihova vrijednost iznosi oko 60 milijuna kuna. Izvodit će se na prostoru od Marmontove ulice do ulaza u Dioklecijanove podrume, piše Slobodna Dalmacija.

Splitski gradski oci u potrazi su za brzim izvođačem radova od kojeg očekuju da ima godišnji prihod od 50 milijuna eura, čime bi trebao dokazati financijsku stabilnost. Tvrtka koja se javi na natječaj također mora imati najmanje 350 zaposlenih i biti u mogućnosti radove obavljati u tri smjene.

Poglavarstvo će tražiti i ocjene investitora s kojima je tvrtka poslovala posljednje tri godine na poslovima vrijednim najmanje 10 milijuna eura. Otvaranje ponuda bit će 25. rujna na sjednici Gradskog vijeća.

Osim najniže cijene, glavni uvjet za odabir izvođača radova bit će i dokazivanje sposobnosti izvođača da se drži zadanih rokova, što će biti uvjetovano ugovorom. Ukoliko se radovi ne završe u roku, odnosno ako dođe do minimalnih odstupanja, kazna za građevinsku tvrtku iznosit će 10 posto od ukupne vrijednosti investicije.

Dok će Splićanima i njihovim gostima u više od pola godine na Rivi biti uskraćen užitak ispijanja kave, preuređenje će prave muke zadati vlasnicima kafića i poslovnih prostora. Kako Grad s njima ima potpisane ugovore do 1. listopada, gradski čelnici ne očekuju teškoće vezane uz uklanjanje štekata.

Budući da su mnogi od vlasnika kafića i poslovnih prostora zaduženi, u strahu su da će bankrotirati.

Razaočarani Pero Jurišić, vlasnik kafića "Pic", kaže kako ga nitko od nadležnih nije kontaktirao i obavijestio o početku radova. Nije znao reći kako će podmiri makar osnovne troškove poslovanja i što će biti s njegovih šest konobara i njihovim obiteljima.

"Ma to je slučaj za ludnicu! Svugdje u civiliziranom svijetu bili bismo barem godinu dana ranije obaviješteni o takvim zahvatima. Ljudi moraju znati u što investiraju, zašto dižu kredite i hoće li ih moći vraćati, to je temelj normalnog partnerskog odnosa"- kazao je vlasnik jednog popularnog kafića na Rivi, koji je želio ostati anoniman.

 

Pročitajte više