Na Visu iz mora izvučeno petnaest tona otpada

Foto: PRess

U SKLOPU akcije čišćenja podmorja Think Green, na otoku Visu iz mora je izvučeno više od 15 tona otpada, a među njima su se našli bicikli, kamionske gume, akumulatori, ali i vojna oprema, priopćili su u utorak organizatori. 

Ekološku akciju organizirali su ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National geographic Hrvatska i CIOS grupom.

U trodnevnoj volonterskoj ronilačkoj akciji Think Green 60 ronilaca čistilo je podmorje u trajektnoj luci, na viškoj rivi te u uvali Stonac.

Iako je plan bio ukloniti gotovo deset tona otpada, ronioci su u tri dana iz mora izvukli petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. 

Pronađene puške, municija...

"Najveći komadi otpada bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, plastična pasara, bicikli i kamionske gume. Akumulatori i građevinski otpad bili su najzastupljeniji, dok je sitnog plastičnog otpada bilo nešto manje", istaknuli su.

U viškom moru pronađena je i vojna oprema, među kojom je i talijanska kratka puška, municija raznog kalibra te noževi, a sve je predano na desalinizaciju.

Ronioci su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom, a, osim otpada prikupljenog u podmorju, na Visu je prikupljeno i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Sav otpad koji je prikupljen tijekom akcije bit će odvezen s otoka, razvrstan i adekvatno zbrinut, a vrijednost ostvarena prodajom otpada bit će donirana za Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo. 

Pročitajte više