Na Wall Streetu peti dan zaredom pao S&P 500 indeks

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa i jer poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Dow Jones ojačao je 0.06 posto, na 37.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.22 posto, na 5011 bodova, a Nasdaq indeks 0.52 posto, na 15.601 bod.

S&P 500 indeks pao je jučer peti dan zaredom, pa je na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Zbog toga dužnosnici Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

15 posto izgleda za smanjenja kamata

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

Indeksi su pod pritiskom i zbog solidnih, ali ne i snažnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Tako je, primjerice, nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Netflixa u produženom trgovanju pala oko 4 posto, nakon što je ta kompanija objavila poslovno izvješće.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.37 posto, na 7877 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.38 posto, na 17.837 bodova, a pariški CAC 0.52 posto, na 8023 boda.

Pročitajte više