Na Wall Streetu S&P 500 skliznuo s najviše razine u povijesti

Foto: EPA

NA WALL STREETU je S&P 500 indeks blago skliznuo s najviše razine u povijesti, nakon vijesti da parcijalni trgovinski dogovor između SAD-a i Kine možda neće biti postignut u zadanom roku i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 20 bodova ili 0,07 posto, na 27.070 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 3.036 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 8.276 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu, 3.047 bodova, no do kraja trgovanja izgubio je te dobitke.

Ulagače je pokolebalo izvješće Reutersa, koje se poziva na izvore iz američke vlade, da se pregovori između SAD-a i Kine nastavljaju, ali da parcijalni trgovinski dogovor možda neće biti završen u zadanom roku, do sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping idućega mjeseca u Čileu.

Prethodnih dana tržište je raslo zbog optimističnih Trumpovih izjava da bi taj dogovor mogao biti postignut i prije nego što je zacrtano, što je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Ulagače su jučer razočarali i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, Alphabeta, krovne kompanije Googlea, čija je cijena pala više od 2 posto.

Više od 77 posto kompanija ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ipak, od 236 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 77 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona objave rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 1,9 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka na sjednici u srijedu smanjiti ključne kamatne stope već treći put ove godine za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo podržati najveće svjetsko gospodarstvo, čiji se rast u posljednje vrijeme usporava.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 posto, na 7.306 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 12.939 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,17 posto, na 5.740 bodova.

Pročitajte više