Na zagrebačko sveučilište upisana 12.584 studenta

Nakon što je na Sveučilištu u Zagrebu završio i rujanski razredbeni rok, u akademsku godinu 2004./2005. upisana su 12.584 studenta, od kojih je 7037 redovitih.

Ti podatci koji su obrađeni u Rektoratu toga sveučilišta do 23. rujna nisu i konačni budući da će se na tri fakulteta toga sveučilišta - Ekonomskome, Geotehničkome i Metalurškome održati i treći upisni krug, a još nisu završeni ni upisi na Medicinskome fakultetu na studiju na engleskome jeziku.

Ipak, kako je objasnio prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov, nakon što završi treći upisni krug na spomenutim fakultetima te upisi na Medicinskome fakultetu, ti rezultati neće bitnije utjecati na ukupnu sliku ovogodišnjih upisa.

Osim redovitih studenata uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), upisana su i 3752 studenta koji će redovito studirati, ali tako što će sami plaćati studij.

Nakon srpanjskoga i rujanskoga razredbenog roka za studij u akademskoj godini 2004./2005. upisano je i 1758 izvanrednih studenata te 37 stranih državljana.

I nakon jesenskoga kruga na najvećem hrvatskom sveučilištu ostalo je ukupno 1368 slobodnih mjesta, od kojih 120 za redoviti studij uz potporu Ministarstva, 490 za redoviti studij uz plaćanje, 437 za izvanredni studij te 321 slobodno mjesto za upis stranih državljana.

Najviše mjesta za redoviti studij uz potporu Ministarstva - 54 ostalo je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu (KBF), slijede Geotehnički fakultet u Varaždinu (23), Akademija dramske umjetnosti (16) i Metalurški fakultet u Sisku (14), rekao je Jerolimov.

Mali broj slobodnih mjesta za redoviti studij bez plaćanja ostao je i na fakultetima prometnih i političkih znanosti te na Muzičkoj akademiji i Prirodoslovno-matematičkome fakultetu.

Već tradicionalno, dodao je, upisne kvote u kategorijama redovitoga studiranja uz potporu Ministarstva te uz plaćanje, u najvećem su broju prekoračene na Ekonomskome fakultetu - za 117 mjesta u obje navedene kategorije te na Pravnome fakultetu za 84 mjesta u spomenutim kategorijama studiranja.

Jerolimov se posebice osvrnuo na Metalurški fakultet u Sisku koji više godina bilježi smanjeno zanimanje kandidata za studij.

Ipak, izgleda da bi i tom studiju uskoro mogli "svanuti bolji dani". Jer, kako je najavio Jerolimov, uskoro bi Sveučilište i Grad Sisak trebali postići dogovor o početku gradnje studentskoga doma u Sisku u kojemu sada ne postoji studentski smještaj.

(Hina) xip ymc

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.