Na židovsku školu u Tunisu prosvjednici bacali Molotovljeve koktele

Ilustracija: Getty
 
SINAGOGA na tuniskom otoku napadnuta je sinoć dok se policija borila protiv nasilnih nereda drugdje u zemlji te uhitila više od 200 ljudi, a deseci su ozlijeđeni, rekli su svjedoci i ministarstvo unutarnjih poslova.
 
Na školu na turističkom otoku Džerbi, sjedištu stare židovske zajednice, bacani su Molotovljevi kokteli. U napadu je počinjena šteta, no nema ozlijeđenih, rekao je čelnik lokalne židovske zajednice Perez Trabelsi za Reuters.
 
Na Džerbi nije bilo prosvjeda, no mještani kažu da su napadači iskoristili činjenicu što je prisutno manje sigurnosnih snaga dok se policija na drugim područjima u zemlji bori protiv antivladinih prosvjeda.
 
Prosvjedi su bjesnili u dvadesetak gradova
 
U vrijeme napada na Džerbi nasilni prosvjedi bjesnili su u dvadesetak tuniskih gradova. Prosvjednici se bune protiv rasta cijena i novih poreza nametnutih 1. siječnja.
 
Kako prenosi agencija AFP, privedeno je 206 osoba među prosvjednicima koji su se sukobili s policijom u južnome predgrađu Tunisa. Dodaje, pozivajući se na lokalne medije, da je 49 policajaca ozlijeđeno i da je opljačkan supermarket u tom području.
 
Sukoba je bilo i u drugim dijelovima Tunisa, u gradu Gafsa na jugu, Kaserinu u središnjem dijelu i u Sidi Ouzidu odakle je u prosincu 2010. krenula pobuna koja je prerasla u pokret zvan Arapsko proljeće.  
 
Tunis nazadovao zbog nereda
 
Tunis, turistička zemlja, ekonomski je nazadovao nakon nereda koji su slijedili poslije pobune 2011. i niza napada militantnih pobunjenika.
 
Vlasti su branile nedavni rast cijena i povećanje poreza uz objašnjenje kako su nužni da oživi ekonomija te da se smanji proračunski deficit.

Pročitajte više