Načelnik Mrkonjić Grada: Gotovina mora odgovarati za zločine u BiH

HRVATSKI general Ante Gotovina mora odgovarati za zločine koje je Hrvatska vojska počinila na području Mrkonjić Grada, usprkos tome što ratovanje u BiH koristi kao alibi na predstojećem haškom suđenju za zločine počinjene u "Oluji", izjavio je Zoran Tegeltija, načelnik općine Mrkonjić Grad.

"Do sada nitko nije odgovarao za zločine počinjene u jesen 1995. godine, o kojim svjedoče i tijela pronađena u masovnoj grobnici", rekao je Tegeltija. U razgovoru za Nezavisne novine istaknuo je kako je dobro poznato da je Gotovina u to vrijeme bio glavni zapovjednik hrvatskih jedinica na tom području.

Bosanski dnevnik piše da je Mrkonjić Grad jedna od najrazorenijih općina sjeverozapadne Bosne, koje su u listopadu 1995. godine zauzele snage HV-a pod zapovjedništvom Gotovine. Poslije povratka Mrkonjić Grada u sastav RS u gradu je otkrivena masovna grobnica, iz koje je ekshumirano 181 tijelo.

Gotovina je jedan od 16 zapovjednika Hrvatske vojske protiv kojih je MUP RS još 1996. godine podnio kaznenu prijavu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima, počinjenih na području Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Srpskog Kupresa, Jezera i Banjaluke. Prijava, u kojoj je Gotovina prvoosumnjičeni, je 2002. godine upućena Haškom sudu, ali je iz Haga proslijeđena tužiteljstvu BiH, među oko tri stotine vraćenih predmeta. Dopunjenu verziju kaznene prijave u prosincu prošle godine MUP RS proslijedio je tužiteljstvu BiH.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna objavljeno je kako će se obrana generala Gotovine pred Haaškim sudom temeljiti na tome da je on u vrijeme koje pokriva optužnica za zločine počinjene prije, tijekom i nakon "Oluje" bio angažiran u vojnim operacijama u BiH. Nakon što su to objavili hrvatski mediji, u BiH je aktualizirana priča o ulozi Gotovine na području sjeverozapadne Bosne. 

Foto: AFP

Pročitajte više