KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Načelnik Uprave za granicu objasnio detalje novog režima za prelazak granice

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ČLANICE EU postupno počinju ukidati ograničenja za ulazak iz trećih zemalja, a načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno je objasnio detalje novog režima za prelazak granice.

"Danas je donesena nova Odluka o privremenoj zabrani kretanja preko graničnih prijelaza prema kojoj je, za razliku od dosadašnjih (prva je donesena 19. ožujka u vrijeme totalnog lockdowna) omogućeno da svi državljani EU nesmetano putuju u Hrvatsku ne dokazujući nikakav razlog svog boravka u Hrvatskoj. Dosad su mogli samo iz 10 zemalja koje su imale jako dobru epidemiološku situaciju. Mi smo to donijeli na prijedlog Europskog vijeća o privremenom ukidanju svih tih mjera na granicama i omogućavanju kretanja prvenstveno državljana EU u granicama EU", kaže Ničeno.

Državljani trećih zemalja i dalje pod izuzecima

Što se tiče državljana trećih zemalja, oni i dalje ostaju pod izuzecima, koji su malo prošireni u odnosu na prijašnji samo tranzit ili nekakve zdravstvene razloge ili neke takve specijalne razloge. "Oni su sada prošireni i na turističke posjete, na gospodarske posjete i na potrebe školovanja - sve ono što smo vidjeli u zadnje vrijeme da treba našim susjednim zemljama i da njihovi državljani mogu doći iz tih razloga", zaključio je Ničeno.

Osobe koje nisu državljani EU i nemaju riješen dugotrajni boravak prije ulaska mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete preko stranice MUP UZG COVID ili na samom graničnom prijelazu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više