Nacional 2019.: Aladrović je angažirao Franju Vargu da otkrije tko ga prijavljuje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MINISTAR rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, kako je u novom broju objavio Nacional, već je pripremio svoju ostavku zbog kaznene prijave koju priprema DORH, i to zbog nezakonitog zapošljavanja dok je još bio na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Osim spornih zapošljavanja, zanimljiva je, piše Nacional, povezanost ministra Aladrovića s Franjom Vargom, glavnim operativcem afere SMS, iz vremena dok je Aladrović bio na čelu HZMO-a.

Dokumenti i izjave koje je objavio Nacional još u kolovozu 2019. godine govore da je Aladrović angažirao Vargu kako bi saznao tko stoji iza anonimnih prijava protiv njega zbog spomenutih zapošljavanja.

Kako bi mu se odužio, kako piše Nacional, Aladrović je radio na tome da ovaj ostvari pravo na mirovinu. No, sve je zaustavljeno uhićenjem Franje Varge.

Riječ je, dakle, o staroj priči, ali koju je zanimljivo vidjeti u svjetlu današnjih optužbi koje su se pojavile u javnosti protiv Aladrovića, a koje se odnose baš na vrijeme kad je bio šef HZMO-a. Te 2019. godine Nacional je čak objavio navodni e-mail koji je Varga poslao Aladroviću.

“Oni koji pišu protiv vas su vam najbliži suradnici”, stajalo je navodno u naslovu poruke. Odnosilo se to na pisma koja su se tada pojavljivala o Aladroviću te završila u javnom prostoru. No, kako je Aladrović u to vrijeme još uvijek bio šef HZMO-a, i utoliko nedovoljno poznat široj javnosti, afera je splasnula. Tada se govorilo o pogodovanju i zapošljavanju. Upravo su to optužbe koje se zadnjih dana mogu čuti na račun Josipa Aladrovića.

Aladrović tada nije odgovorio Nacionalu na pitanja o povezanosti njega i Varge.

Tko je Franjo Varga?

Visoki kazneni sud potvrdio je krajem listopada, odbivši žalbe USKOK-a i optuženika, prvostupanjsku presudu osječkog suda kojom je bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač Blaž Curić na dvije godine zatvora zbog sprečavanja dokazivanja u aferi SMS.

USKOK je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić i nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da je pomogao Vargi jer mu je u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je, a to je sada potvrdio i Visoki kazneni sud, kako je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice. Iako su oni u cijelosti poricali nedjela, sud im nije povjerovao jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Pročitajte više