Nacional: Filipović je javno lagao, ovo su poruke koje to dokazuju

Foto: Neva Zganec/PIXSELL, Nacional

Tjednik Nacional u današnjem izdanju tvrdi kako je ministar gospodarstva Davor Filipović prošlog tjedna potpuno svjesno lagao javnosti da se nije dopisivao s Goranom Husićem, jednim od protagonista plinske megaafere kojom je Ina oštećena za više od milijardu kuna i zbog koje je smijenjena uprava te naftne kompanije. 

Tjednik piše kako je Filipović slao poruke Husiću te da je dio njih kasnije brisao. Iz poruka je vidljivo kako Husić Filipovića oslovljava s "ti". 

Poruke Filipovića i Husića

Filipović je Husiću, navodi Nacional, 30. svibnja 2022. u 19:07 preko WhatsAppa, s broja kojim se i danas koristi, poslao dokument u PDF-u, a Husić mu je na to brzo odgovorio s tri poruke.

Husić je Filipoviću, prema navodima, prvo napisao "Jesi možda ti pogledao što sam ti poslao za plin. Po pitanju Mađara", zatim je napisao da Janaf bez problema ima kapacitete za transport nafte za Mađarsku i naposljetku je Filipoviću sugerirao što da kaže Mađarima na sastanku: "Možda bi bilo dobro da ih na sastanku upozoriš kako će se cijena u RH povećati do kraja godine za transportne kapacitete kako nafte, tako i plina". U jednoj kasnijoj poruci, navodi tjednik, još je napisao da je sad "prilika za pravovremenu najavu" poskupljenja.

Filipović mu je, navodi Nacional, na tu poruku odgovorio, no u USKOK-ovu spisu je ta poruka prazna, što znači da ju je ministar možda obrisao. U spisu je, navodi se, više praznih Filipovićevih poruka. 

Ministar je osumnjičenom Husiću poslao, kako piše dalje Nacional, i opsežan dokument s preciznim stavkama u vezi s tim koliko je 1. svibnja 2022. u Hrvatsku ušlo i izašlo plina, a moguće je da se dijelom radi o povjerljivim podacima. "To sam ti poslao da imaš instant informaciju. Tako da njihove tvrdnje nisu baš dobronamjerne. A kad se sljedeći tjedan vidimo... pričamo", napisao je Husić Filipoviću, navodi tjednik.

Nacional, među ostalim, još navodi kako iz više izvora saznaje kako su se Davor Filipović, Damir Škugor i Goran Husić u više navrata sastajali u kafiću na križanju Petrove i Bukovačke u Zagrebu.

Pročitajte više