Nacional: Mikšić za bogaćenje iskoristio Stjepana Tuđmana

TJEDNIK Nacional tvrdi kako je Boris Mikšić za Hrvate uljepšao svoju biografiju kako bi hrvatskoj javnosti “prodao priču” o uspjehu siromašnog dečka iz susjedstva, te da je prijatelj s Tuđmanovima bio sve dok 3. siječnja Račanova Vlada nije došla na vlast.

Nacional tvrdi kako Mikšić u Ameriku nije otišao s 37 dolara u džepu, kako tvrdi u svojoj biografiji “Američki san dečka s Trešnjevke”, već da je imao nekoliko tisuća dolara i garantno pismo bračnog para kojeg je upoznao dok je autostopirao.

Dolaskom u Ameriku, sredinom 70-tih, Mikšić je radio sve i svašta, no nakon nekog vremena na preporuku bračnog para pomoću kojeg i došao u Ameriku počinje raditi u u tvrtki Northern Instruments kao inženjer, piše Nacional.

Nakon godinu napušta Northern Instruments te osniva vlastitu tvrtku i počinje raditi s Cortecom. Northern Instruments zatim protiv Mikšića podiže tužbu tvrdeći da im je Mikšić ukrao patent, te ga prodaje kao svoj izum. Nakon nekoliko godina natezanja po sudu, Mikšić je oslobođen optužbi. U sljedećih 10 godina Mikšiću posao s tvrtkom Cortec nije išao najbolje, pa je 1984. godine bankrotirao.

Kako piše Nacional, kao razlog propasti tvrtke koju je kasnije prodao, Mikšić navodi prebrzo širenje, nagomilavanje dugova, činjenicu da kupci nisu plaćali na vrijeme, a banke ga više nisu htjele podupirati.

Početkom 90-tih Mikšić je ponovo financijski stao na noge, a obnovljeno prijateljstvo sa Stjepanom Tuđmanom otvara mu širom sva vrata u Hrvatskoj.

Prema pisanju Nacionala, Mikšić je sa Stjepanom Tuđmanom išao u školu, a nakon što je Tuđman postao predsjednikom Hrvatske Mikšić je odlučio obnoviti prijateljstvo s Tuđmanovima. Kako je Mikšić postao najbolji prijatelj Stjepana Tuđmana, Franjo Tuđman dao mu je titulu počasnog konzula Hrvatske u Minnesoti, i to kako piše Nacional, mimo svih dobrih diplomatskih običaja.

Mikšić je, piše Nacional, nakon toga surađivao s "Domovina Holding", tvrtkom u vlasništvu Stjepana Tuđmana, koja je radila s državnim tvrtkama i ustanovama za koje je nabavljala robu. "Dečko s Trešnjevke" je preko "Domovine Holdinga" počeo prodavati svojih proizvoda za konzerviranje i dekonzerviranje oružja MORH-u, na čemu je zaradio velik novac, piše Nacional.

Prijateljstvo je trajalo sve dok predsjednik Tuđman nije umro od raka, tvrdi Nacional. Mikšić se nakon Tuđmanove smrti nije više javljao Stjepanu Tuđmanu, a nakon izbora 3. siječnja povukao se iz posla s Tuđmanom i pustio ga da bankrotira od čega se, prema Nacionalu, Stjepan Tuđman do danas nije oporavio.

Nacional tvrdi da Mikšić ni ostalim partnerima iz Hrvatske nije ostao u dobrom svjetlu. Naime, pokušao je iza leđa hrvatskih partnera dobiti posao antikorozivne zaštite Krčkog mosta, a sinu hrvatskog veleposlanika, koji mu je neko vrijeme bio glavni suradnik, nije želi dati jamstvo da nakon školovanja ostane u Americi. Nacional tvrdi i kako se Rolls-Royce iz 1959., kojim se Mikšić čestp hvali, u Americi može kupiti za svega nekoliko desetaka tisuća dolara.

Tvrdnje tjednika Nacional za Index.hr komentirao je njegov politički savjetnik Vjekoslav Krsnik.

"To se i moglo očekivati od Nacionala. Oni se ne bave rezultatima izbora nego vade crijeva bez bilo kakvih dokaznih materijala. To je Nacionalova politika, zna se tko stoji iza Nacionala, što se može vidjeti iz svih dosadašnjih afera koje su krenule iz Ureda Predsjednika." - izjavio je Krsnik.

Pročitajte više