Pogledajte nacionalistički marš u Varšavi: "Mi hoćemo Boga"

Foto: Hina

VEĆ GODINAMA u Varšavi 11. studenoga održava se desničarski Marš nezavisnosti koji se organizira u povodu obljetnice ponovne uspostave Poljske kao samostalne države nakon Prvog svjetskog rata. I već godinama tada dolazi do sukoba s policijom i pale se zastave Europske unije. Takav skup prošlih godina obilježili su i povici "Poljska cijela bit će bijela", "Stop islamizaciji", EU macht frei, Konzentrationslager Europa" (EU oslobađa, koncentracijski logor Europa)". Ni ove godine nije bilo drugačije.



Deseci tisuća nacionalista marširali su ulicama glavnog poljskog grada bacajući dimne bombe, noseći transparente "Bijela Europa, čista Europa", "Europa mora biti bijela", "Molite za islamistički holokaust", "Poljska bijela katolička". Mnogi su nosili maske, mahali poljskim zastavama i uzvikivali "Smrt neprijateljima naše domovine" i "Katolička Poljska, ne sekularna" oboružani transparentima "Bijela Europa bratskih naroda" i "Europa će biti bijela ili bez ljudi".

Kako prenosi Beta, Marš se ove godine održavao pod parolom "Mi hoćemo Boga".



Prema procjeni policije, u nacionalističkom maršu sudjelovalo je oko 60 tisuća ljudi, većina je stigla iz raznih dijelova Poljske, no bilo je i skupina koje su došle i iz drugih država. Guardian navodi kako su na prosvjed došli i desničarske vođe iz Europe, među kojima je bio Britanac Tommy Robinson te Talijan Roberto Fiore.

Kako navodi CNN, među organizatorima je Narodni radikalni blok koji je ranije organizirao prosvjede protiv muslimana, homoseksualca, EU-a i svega što se kosi s pravilima poljskih katolika.



"Bilo je predivno ovo gledati, ponosni smo što je toliko Poljaka odlučilo proslaviti Dan poljske nezavisnosti", rekao je ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak.

Guardian piše kako je došlo do incidenta kada su nacionalisti udarili i izgurali nekoliko žena koje su uzvikivale "Stop fašizmu!". One su bile dijelom manjeg protuprosvjeda koji je okupio tek 2000 ljudi.

AFP prenosi izjavu jednog od organizatora koji je kazao kako je u maršu sudjelovalo 30 posto radikalnih desničara.
 

Pročitajte više