Nacionalno vijeće o spornim navodima Matijevića za korupciju vezanu uz krijumčarenje nafte

SJEDNICA Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije trebala bi biti izuzetno zanimljiva jer će se na stolovima članova Vijeća naći predstavka bivšeg voditelja Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi Roberta Matijevića.

Korupcija vezana uz naftu

Podsjetimo, Matijević navodno posjeduje dokumente koji govore o mogućoj korupciji državnih dužnosnika vezanu uz krijumčarenje nafte i naftnih derivata. Štoviše, Matijević je optužio i bivšeg predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Antu Markova da je prije šest godina iz arhive Sabora otuđio dokumentaciju dostavljenu Odboru kojom je Matijević potkrijepio svoje tvrdnje.

Inače Matijević koji je i sam bio predmetom kaznenog postupka za krijumčarenje, tvrdi da se barem tridesetak puta sreo s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, te da je dostavio dvadesetak kaznenih prijava - uključujući i jednu protiv ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića. Većina njih je odbačena, iako je za neke od njih obrazloženje bilo u zastari.

Nakon Okučana sve izašlo vani

Za svoje nevolje Matijević, pak, smatra da su rezultat otkrića šverca naftnih derivata koje je došlo nakon prometne nesreće kod Okučana. Dokumentaciju koju je tada prikupljena nitko od relevantnih organa nije htio prihvatiti, tvrdi danas Matijević.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više