Nacionalovo istraživanje: Na izborima pobjeđuje lijeva koalicija

PREMA istraživanju što ga je proveo tjednik Nacional, sadašnja vladajuća koalicija u budućem sazivu Sabora imat će 72, a desna koalicija 68 mandata. Ključnu ulogu za formiranje vlade imat će male stranke bliske SDP-u.

Nacional je proveo ispitivanje javnog mnijenje 26. listopada na uzorku od 3000 ispitanika. Prema provedenoj anketi stranke vladajuće koalicije, ako ostanu sve na okupu, dobit će 72 mandata; SDP 38, koalicija SDP/IDS 11, HNS u koalicija s regionalnim strankama 13 te HSS 10 mandata.

Koalicija stranaka desnog centra dobiva 68 mjesta u Saboru; HDZ 58, HSP 6, koalicija DC/HSSL 4 mandata.

Pojedinačno najjača stranka je HDZ s 33,78 posto glasova, potom slijedi SDP s 21,64 posto, HSS 7,96 posto, HSP 7,84 posto, HNS 6,36 posto i koalicija DC/HSLS s 5,72 posto. Prema Nacionalovoj anketi ostale stranke ne bi prošle izborni prag.

76 posto ispitanika izjasnilo se da će izići na izbore, 11,7 posto izjavilo je da neće izići na izbore. Isti broj ispitanika nije još sasvim siguran hoće li izaći na izbore.

Ova anketa, kao i ranije provedene, pokazuje da će izbori biti vrlo neizvjesni. Presudnu ulogu za formiranje nove vlade imat će male stranke bliske SDP-u, odnosno njihov uspjeh da pređu izborni prag u što više izbornih jedinica.

Pročitajte više