Nada Šikić o mirovini sa 67 godina: Nadam se da će se djedovi i unuci boriti za ista radna mjesta

Screenshot: HRT

U SREDIŠNJEM Dnevniku HRT-a gostovala je Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava. Ona je govorila o prijedlogu da se novim zakonom broj godina za odlazak u mirovinu povisi na 67. Šikić je rekla da će se to odnositi na sve rođene od 1961. godine naovamo.

Ona je rekla da je postojeći omjer umirovljenika i zaposlenika u Hrvatskoj dugoročno neodrživ te najavila stupanje na snagu prijedloga o pomicanju dobne granice za umirovljenje na 67 godina starosti od 2028.

"U ovom trenutku, osam županija u Hrvatskoj ima veći broj umirovljenika od zaposlenika. Prosjek zaposlenih osoba i umirovljenika je 1: 1,1 i sustav kao takav je u teškoj krizi iz tog razloga što će nam mirovine sve više padati", kazala je ministrica gostujući u središnjem dnevniku Hrvatske televizije.

Populacija stari, i u Hrvatskoj, pa tako koeficijent pune zarađene mirovine u odnosu na posljednju plaću trenutno iznosi 0,39, što znači da je iznos mirovine 39 posto od posljednje plaće, napomenula je.

Hrvatska teži tome da taj omjer bude 60 posto, a ukoliko se sustavne reforme ne provedu, doći će do sve snažnijeg pada, upozorila je.

"Ovo je prijedlog koji bi trebao stupiti na snagu 2025. i biti proveden do 2028. godine. Ja se nadam da će se za ista mjesta boriti djedovi i unuci jer se nadam da će u tržištu rada biti mjesta za sve. Nevjerojatno je tržište rada u ovom trenutku, ima preko 280.000 nezaposlenih, a mi ne možemo naći 11.500 ljudi za rad u turizmu", rekla je Šikić koja smatra da cijeli sustav zahtjeva podrobnu analizu.

"Nadamo se da ćemo uspjeti i djedove i unuke zaposliti na istim mjestima, to ne bi bilo neobično, to se na OPG-ovima stalno događa", dodala je Šikić.

Za dokvalifikacije, prekvalifikacije, zapošljavanje mladih, samozapošljavanje i zapošljavanje predviđeno je izdvajanje u visini 2,8 milijarde kuna iz Europskih fondova, kazala je Šikić.

Dotakla se i smanjenja broja poslova za koje se zaračunava beneficirani radni staž.

"Valorizacija radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom rađena je prije 30-ak godina, a od tada su se mnoge stvari promijenile", rekla je Šikić.

Komisija Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja radnika na radu prošla je sva radna mjesta s posebnim uvjetima te se sada očekuje komisijin prijedlog o tome koja bi to bila radna mjesta koja bi ostala beneficirana, a kojima bi se ukinula beneficiranost, kazala je ministrica, istaknuvši kako očekuje da će biti ukinuta za oko 50 posto dosad beneficiranih zanimanja.

Pročitajte više