nadbiskup Bozanić prvi put kao kardinal u rodnom vrbniku

Druga domovinska proslava proglašenja nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića kardinalom Svete rimske crkve održana je danas u kardinalovoj rodnoj župi Vrbniku na otoku Krku, a u svečanom euharistijskom slavlju, priređenom u kardinalovu čast, sudjelovala su 19orica svećenika Vrbničkog dekanata na čelu s krčkim biskupom msgr. Valterom Županom.

Nadbiskupa Bozanića, koji je proglašen kardinalom 21. listopada na konzistoriju u Rimu i koji prvi put kao kardinal posjećuje rodni Vrbnik, pred župnom je crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekalo mnoštvo vjernika na čelu s članovima Krčkoga stolnog kaptola, koji su mu zaželjeli dobrodošlicu izražavajući zadovoljstvo što je Krčka biskupija u svojoj dugoj povijesti doživjela i proglašenje jednog kardinala.

Ušavši u crkvu, kardinal Bozanić najprije se pomolio pred glavnim oltarom, a nakon toga pozdravio ga je krčki biskup msgr. Valter Župan, ističući kako je njegovim proglašenjem naša Crkva bila obuzeta radošću, a pogotovo Krčka biskupija, iz koje potječe i na čijem je čelu bio osam godina. Podsjetio je da je u toj crkvi kardinal Bozanić počeo živjeti svoj kršćanski život i kršćanski rasti, te da je 25. lipnja 1989. u krčkoj katedrali zaređen za biskupa.

Biskup Župan je rekao da je Bozanićevo proglašenje kardinalom velika milost za tu biskupiju, Crkvu u Hrvata i hrvatski narod. To je posebna čast za Vrbnik, koji je u pretprošlom stoljeću imao tri biskupa. U ovome mjestu, istaknuo je, upravo zahvaljujući Crkvi, njegovalo se domoljublje kao kršćanska i ljudska vrlina i u vremenima koja nisu uvijek bila sklona Crkvi.

Pozdravljajući mnogobrojne župljane, kardinal Bozanić zahvalio je svim sudionicima euharistijskoga slavlja, ističući da je s rodnim Vrbnikom oduvijek duboko povezan, te da su tu korijeni njegova života, srca i svećeničkog poziva.

"Pozdravljam vas u frankopanskom Vrbniku, koji se spominje u darovnici slavnoga Dragoslava već davne 1100. godine", rekao je i posebice izrazio zadovoljstvo što je rođen u glagoljaškom Vrbniku, koji je kroz povijest povezan s Katoličkom crkvom posebnom vezom duhovnog zajedništva, u gradu u kojemu su glagoljaši neumorno promicali vjernost Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu.

"Odlukom Svetog Oca postao sam kardinalom Svete rimske crkve, a time i tješnje pridružen njegovoj službi za dobrobit opće Crkve", rekao je u pozdravnom govoru zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

(Hina) ta mć

Pročitajte više