Nadbiskup Bozanić u svetištu Majke Božje na Bunariću, 31. kolovoza

ZAGREBAČKI nadbiskup Josip Bozanić pohodit će 31. kolovoza i 1. rujna subotičku biskupiju na poziv biskupa Ivana Penzeša, izvijestio je Ured zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

Zagrebački će nadbiskup 31. kolovoza predvoditi svečanu euharistiju u svetištu Majke Božje na Bunariću kod Subotice.

U subotičkom predjelu Šandor, oko pet kilometara od grada, nalazi se vrelo žive vode. Po njemu je puk mjesto i prozvao Bunarić. Tu je poznato subotičko svetište koje se po mjestu i zove Gospa Bunarićka ili Gospa od Vodice.

Od pamtivijeka se na Bunariću okupljao vjernički narod, zahvaljivao za dar vode, simbol i izvor života. U toj se vodi umivao i nosio ju kući, smatrajući je čudotvornom. Dugo vremena nije obraćana pozornost na vjerničko okupljanje i pobožnost na Bunariću. Tek je 1893. na tom mjestu podignut križ kao spomenik i iza njega kapelica. Obična je to otvorena kapelica, svetište bez neke velike bazilike, zvonika i zvona.

U procesiji na Bunariću nosi se lik Gospe od Suza, koji je nabavljen 1969. u Sirakuzi, gdje je njezino svetište. Prema predaji, ona je u tom talijanskom mjestu plakala baš posljednje dane mjeseca kolovoza.

Glavno dvodnevno proštenje na Bunariću zadnje je nedjelje mjeseca kolovoza. Ono je 1960. preraslo u subotičko vjerničko zborište.

I pravoslavni su vjernici tu u blizini tridesetih godina 20. stoljeća sagradili kapelicu.

Za pohoda subotičkoj biskupiji nadbiskup će 1. rujna održati rekolekciju za svećenike triju subotičkih dekanata na kojoj će se susresti sa svećenicima i održati im prigodni nagovor.

U tijeku poslijepodneva bit će organiziran ekumenski susret zagrebačkog nadbiskupa s predstavnicima ostalih crkava.

Pročitajte više