Nadbiskup Uzinić: U poziciji sam koju žrtve promatraju kao svoje zlostavljače

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Konferencija za medije koju je održao riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić ponovno je privukla pažnju javnosti na problem svećenika zlostavljača u Riječkoj nadbiskupiji.

U HRT-ovoj emisiji Riječ i život gostovali su Uzinić, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, prof. Josip Bošnjaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te kanonski pravnik vlč. Ilija Jakovljević koji su govorili na temu pedofilije među klerom.

Na Uzinićevoj konferenciji izneseni su svi detalji slučajeva zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji, što je izazvalo veliku pažnju medija i javnosti. Ova rasprava predstavlja važan korak u suočavanju s ozbiljnim problemom zlostavljanja koje je pogodilo Katoličku crkvu.

Uzinić: Nalazim se u poziciji koju žrtve promatraju kao svoje zlostavljače

Uzinić je istaknuo važnost suočavanja s istinom. Kaže da je to od interesa svih svećenika, s obzirom na to da većina među njima marljivo i predano obavlja svoju dužnost.

"Osjećam se duboko poniženim i nalazim se u poziciji koju žrtve promatraju kao svoje zlostavljače, s obzirom na to da pripadam istoj zajednici. U posljednjih nekoliko dana mediji su bili ispunjeni različitim reakcijama, a to me iscrpljuje dok nastojim jasno komunicirati svoje poruke.

Unatoč tome, vjerujem da je to vrijedno truda. Važno je da žrtve čuju da smo na njihovoj strani, da im pružimo pomoć u suočavanju s traumom koju su pretrpjele te da na taj način obnovimo povjerenje u Crkvu, koje su zbog svega što su prošle izgubile", rekao je Uzinić gostujući u emisiji Riječ i život.

Bošnjaković komentirao Uzinićev istup u medijima

Josip Bošnjaković pozitivno gleda na medijski istup riječkog nadbiskupa Uzinića.

"Komunikacija u tom trenutku kreće od slušanja, smatram da nadbiskup Uzinić kreće od tih osoba koje su proživjele to teško iskustvo, da njih želimo čuti, da budemo na neki način i njihov glas koji je dugo bio zatomljen, neki se nisu usudili govoriti. Ta komunikacija je potrebno da bude transparentna, otvorena, uvijek iz polazišta onih koji su slabiji u tom trenutku. U konačnici to je i samo poslanje Crkve", rekao je Bošnjaković.

"Riječka nadbiskupija ne želi više ništa skrivati"

Uzinićeva poruka jest da Riječka nadbiskupija ne želi više ništa skrivati. Uzinić misli kako bi trebalo sve podatke skupiti i objaviti kroz Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika HBK.

"Smatram da povjerenstvo treba obaviti tu zadaću, da trebamo prikupiti podatke iz svih biskupija i redovničkih zajednica u Hrvatskoj, pokušati saznati stvarno stanje i da onda to trebamo što prije komunicirati hrvatskoj javnosti kako se ne bi u budućnosti događalo da se pojedini biskupi moraju sami suočavati s ovim pojavama koje onda uznemiruju i ostavljaju jedan loš dojam o cijeloj Katoličkoj crkvi", kazao je Uzinić.

"Uvijek iznova komunicirati ovakve slučajeve znači suočavanje s jednom bolnom situacijom i za žrtve, a naravno i za biskupe koji to trebaju iskomunicirati u dogovoru sa svojim suradnicima. Mislim da bi bila velika prednost ako bi se takvi slučajevi u Hrvatskoj, kada bi biskupi dogovorno, zajedno iskomunicirali što se događalo u Hrvatskoj.

Možemo doći do situacije da se svaka dva, tri mjeseca pojedini biskup javi, što dodatno traumatizira javnost - iznošenje takvih slučajeva. Transparentno iznoseći, javno, autentično, i mislim da bi bilo dobro da u tome u našoj Crkvi budemo usklađeni kako bi činili dobro onima koji su preživjeli ta bolna iskustva", komentirao je Bošnjaković.

Jakovljević: Onaj tko je počinio kazneno djelo, on je počinio štetu cijeloj Crkvi i mora biti prokazan

Kanonski pravnik vlč. Ilija Jakovljević također pozitivno gleda na transparentnu komunikaciju. Naglasio je kako problem s osobnim podacima koji su izneseni treba gledati kroz određenu perspektivu.

"Ne smijemo u ime zakona o zaštiti osobnih podataka, da se iza toga skrivaju određene osobe, da bude da su svi to počinili, da su svi svećenici jednaki, mislim da onaj tko je počinio određeno kazneno djelo, on je počinio štetu cijeloj Crkvi i mora biti prokazan da je to taj, a ne neki NN i onda ide stvaranje određenih psihoza među svećenicima u društvu - tko je taj?" rekao je Jakovljević za Riječ i život.

Pročitajte više