Nadja Savčenko pristala uzimati vodu nakon telefonskog razgovora s predsjednikom Porošenkom

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKA vojna pilotkinja Nadja Savčenko, koja od početka travnja odbija hranu i vodu, počela je prihvaćati vodu nakon telefonskog razgovora s predsjednikom Petrom Porošenkom, objavile su ukrajinske vlasti u utorak, kada je objavljeno da su Kijev i Moskva razgovarali o njezinoj razmjeni za ruske zarobljenike.

Na osobnu molbu majke i sestre, kao i predsjednika, Nadja Savčenko je pristala prekinuti štrajk, objavilo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju ne preciziravši o kojem štrajku ili štrajkovima se radi.

Na ukrajinskom i ruskom taj termin se koristi bez razlike za štrajk glađu i žeđu.

Obećala okončati štrajk žeđu


Savčenko je obećala okončati štrajk žeđu, precizirala je zamjenica predsjednika parlamenta Irina Gueračšenko, koja je nazočila prvom telefonskom razgovoru šefa države i pilotkinje od kada je zatočena u Rusiji u ljeto 2014. 

Ruske zatvorske vlasti su zaprijetile da će je početi na silu hraniti ako ne prekine štrajk i tada je konačno pristala primiti infuziju. Nacionalna junakinja u Ukrajini, Nadja Savčenko, koja se borila protiv proruskih pobunjenika u spornom bataljunu dragovoljaca, izdržava u Rusiji kaznu od 22 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine u ljeto 2014.

O njezinoj eventualnoj razmjeni za dvojcu ruskih vojnika, koji su u ponedjeljak osuđeni u Kijevu na po 14 godina zatvora jer su se borili na strani pobunjenika u Ukrajini, razgovarali su u telefonskom razgovoru u ponedjeljak ukrajinski i ruski predsjednici Petro Porošenko i Vladimir Putin.

Pročitajte više