Nađi: Moramo se očistiti od karcinoma koji se nezaustavljivo širi, a zove se HDZ

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom objavljenih podataka o BDP-u Državnog zavoda za statistiku te o državnom proračunu, što je aktualna tema. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs. 

"Vrlo zabrinjavajući pokazatelji"

"Iza prividno stabilnog BDP-a skrivaju se vrlo zabrinjavajući pokazatelji. Robni izvoz pao je za petinu, a pale su i usluge tijekom navodno rekordne turističke sezone. Ove brojke postavljaju ozbiljna pitanja o održivosti trenutne gospodarske politike", izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te dodao da je posebno važno proučiti prognoze i kasnije korekcije Državnog zavoda za statistiku, koji je u nekim prognozama pogriješio i za dvoznamenkaste postotke, a pogotovo u kontekstu nadolazeće izborne godine.

"Rashodi državnog proračuna bit će četiri puta veći od rasta BDP-a, a pravu istinu ćemo saznati tek nagodinu, kad dođu stvarni podaci. Također, iz EU fondova je predviđeno milijardu eura manje nego ove godine. Kad govorimo o padu izvoza, slična gospodarska kretanja bila su za vrijeme vlade Ive Sanadera, kada nas je uvjeravao da je sve u redu", naglasio je Nađi, istaknuvši da ga zanima koja država uopće može dugoročno financijski podnijeti tolika opterećenja, uz opasku da "izbori dolaze, a glasove treba kupiti".

"Strane prognoze su negativne" 

"Kada govorimo o brojkama za turizam, premijer Plenković i ministrica Brnjac najavljivali su sezonu svih sezona. Broj izdanih računa bio je jednak ili manji nego prošle godine, a mjere vlade pokazale su se kao nedovoljne. Iako se nadam da se neće ispuniti, strane prognoze za sljedeću sezonu su negativne", izjavio je Damir Bajs, nadodavši da je od gospodarstva ostala samo potrošnja građana, a pitanje je mogu li oni ispuniti očekivanja države i trošiti sve više.

Na samom kraju Davor Nađi prokomentirao je nadolazeće parlamentarne izbore i koalicijski potencijal stranke Fokus.

"Karcinom se nezaustavljivo širi, a zove se HDZ"

"Našoj stranci i koaliciji su naše vrijednosti vrlo bitne. Ovim putem bih pozvao sve oporbene stranke da se ponašaju odgovorno prema državi i da ne gledaju samo svoj stranački rejting. Na prvo mjesto svi moramo staviti zajednički cilj da očistimo institucije od karcinoma koji se nezaustavljivo širi, a zove se HDZ", ustvrdio je Nađi.

Pročitajte više