Nađite razliku: Priopćenja MUP-a u slučaju bijega Glavaša i Sanader gotovo su ista

"U VEZI S  bijegom osuđenika Glavaša iz Republike Hrvatske ističemo kako policija, zbog ukidanja pritvora okrivljeniku tijekom suđenja i stjecanja statusa saborskog zastupnika, nije imala pravni osnov za ograničavanje slobode njegovog kretanja", stajalo je u priopćenju koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja Krunoslav Borovec u svibnju prošle godine kada je Glavaš pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. I tada kao i danas kod slučaja bijega Ive Sanadera pokazalo se da je informacija i skidanju imuniteta bila presudna.

"Ivo Sanader jutros je u 11,10 sati preko MGCP Bregana izašao iz Republike Hrvatske ističemo kako u tom trenutku policija nije imala nikakav zakonski osnov da se dr. Sanaderu ograniče prava zagarantirana imunitetom kao i da mu se zabrani izlazak iz zemlje. Da je kojim slučajem dr. Ivo Sanader u tom trenutku bio zadržan od strane policije radilo bi se o protupravnom lišenju slobode što predstavlja kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti", današnje je priopćenje policije kojeg također potpisuje Krunoslav Borovec.

Na Glavašu nisu ništa naučili?

Ostatak i jednog i drugog priopćenja u osnovi su zapravo isti a optužuju medije da žele nešto imputirati.

"Brojni mediji u Republici Hrvatskoj, a pojedine tiskovine i na naslovnim stranicama, tijekom današnjeg dana, objavili informaciju da je osuđenik Branimir Glavaš pobjegao u Hercegovinu, čime je izigrao policiju i druge institucije države. Takvim neistinitim prikazivanjem činjenica u javnosti se stvara dojam o neprofesionalnom i nezakonitom radu policije te narušava njezin ugled", stajalo je u priopćenju iz svibnja 2009. godine. 

"Zakonitost rada policije jedno je od temeljnih načela te nije opravdano očekivati da će policija u određenim situacijama postupati protivno zakonskim odredbama.", današnje je priopćenje Borovca. No, iako je rezultat na kraju isti jer trenutno Sanader ali i Glavaš nisu dostupni hrvatskim organima gonjena, razlike između bivšeg premijera i ratnog zločinca su prevelike.

Glavaš je paradirao, Sanader je "nestao"

Od Sanadera smo tako danas očekivali smo barem neku press konferenciju, neki igrokaz, neki štrajk glađu, makar i lažni. Očekivali smo bahatost, samouvjerenost, drskost. Očekivali smo teatralni obračun s političkom optužnicom, s bivšom zapisničarkom, s izdajničkom braćom, sa svjedocima i pokajnicima. Očekivalo smo barem nekakvu borbu za dokazivanje nevinosti. Ali Ivo Sanader ostao je dosljedan sebi. I dao petama vjetra.

Kažu da je pobjegao kao Branimir Glavaš. Ali to je nepravedno prema čovjeku koji je mjesecima odolijevao pritvaranju, paradirao po Osijeku, prkosio onima koji ga žele pritvoriti, ratovao sa samim Sanaderom, štrajkao glađu, dvaput se izvukao iz pritvora, ponovno ušao u Sabor, stekao imunitet i tek nakon presude - poslije pune dvije godine - s tim istim imunitetom pobjegao u BiH. Glavaš se makar batrgao. Sanader je jednostavno zbrisao.

Leti, leti Sanader

Protiv Glavaša proces je pokrenut pet mjeseci nakon izbacivanja iz HDZ-a. Sanaderu su dali skoro godinu dana. Glavaš je ušao u rat sa svojim bivšim kolegama koji su ga proglašavali "vizionarom", s onima u čije je ime lažirao stranački sabor, među njima i s prijateljem Vladimirom Šeksom, a naročito sa svjedocima koji su ga teretili za ratne zločine. A što je učinio Sanader? Ništa.

Gdje je onaj slavni teatrolog? Onaj gordi lider kojemu su se svi klanjali? Onaj koji je sve držao u pokornosti? Nedodirljiv, nepogrešiv, nepobjediv? Eno ga, leti
  

Pročitajte više